31.03.2011

PRZEZ REGIONY WINIARSKIE CHILE





We Włoszech czy Francji drogowskazami do wyboru wina są apelacje. Regiony , które przepisami prawnymi i wielowiekową tradycją wyznaczone mają dane rodzaje odmian winogron oraz style wina. W Chile regiony mają swoje dominujące uprawy, ale winiarze eksperymentują i tak większość szczepów jest kultywowana w różnych regionach, w różnym terroir. To przekłada się na liczne warianty olfaktoryczne i smakowe win. To doskonała zabawa móc doświadczyć często z tej samej winnicy, tej samej odmiany, ale w diametralnie innej szacie zmysłowej, bowiem winogrona do produkcji poszczególnych win pochodziły z innych regionów. Gdy mówi się o winach chilijskich i chce się doświadczyć ich pełni, ich czasem skrajnych obliczy, znajomość regionów stanowi punkt wyjścia do tych poszukiwań.
            Kraj ma długość 4300 km, przez kilka stref klimatycznych. Szerokość zaś to zaledwie 177 km, od Andów do Pacyfiku. I tak od północy Chile rozpoczyna się najsuchszą pustynia świata- Atacamą, potem doliny centralne o śródziemnomorskim charakterze, region jezior, surowa kraina- Patagonia i oblodzona Antarktyda. Winnice zakładali tu europejscy kolonizatorzy i emigranci. Wiele winnic powstało tu w tym samym czasie, co posiadłości europejskie. Jednak prawdziwy boom wina chilijskie przeżywają właśnie teraz. Ubiegłe stulecie to uwaga winiarskiego świata skierowana na doskonały klimat i warunki idealne do uprawy winorośli. W obrębie jednego regionu zawsze bierze się pod uwagę czynnik czy winnica położona jest bliżej Andów czy Pacyfiku. Ma to ogromny wpływ. Prowadzone są prace legislacyjne aby ściśle precyzować w przyszłości na etykiecie te niuanse.



Elqui- to region najbardziej wysunięty na północ kraju. Wina stąd są bardzo świeże a jednocześnie pikantne. Tu można odnaleźć naprawdę imponujące Syrah.  Ostatnimi latami uprawia się tu winogrona nawet na wysokości 2000  m.n.p.m. Dominujące uprawy tu to: Cabernet Sauvignon, Merlot, Chardonnya, Syrah, Carmenere, Sauvignon Blanc.

Limari- rocznie spada tu zaledwie 80- 100mmm deszczu. Winnice wymagają kropelkowej irygacji w tym  pół suchym klimacie śródziemnomorskim. Serce regionu to rzeka Limari. Region oferuje winiarzom wieloraką topografię terenu i warianty klimatyczne. Gleby są tu mineralne i gliniaste. Stanowią zgrany zespół zwłaszcza z odmianami: Pinot Noir, Chardonnay i Syrah, w chłodniejszej części  oraz Viognier i  Carmenere w cieplejszych obszarach. Dolina zaczęto eksploatować pod uprawę winorośli w 1993 roku.  Z tej części kraju pochodzą FENOMENALNE Sauvignon Blanc i Chardonnay. 

Aconcagua –nazwa tego regionu także pochodzi od rzeki, stanowiącej główne źródło nawodnienia winnic. Słynie ten obszar z produkcji win  organicznych i biodynamicznych. Ten region to także renoma dobrego Cabernet Sauvignon stąd pochodzącego. Dolina ma fantastyczne warunki do uprawy Merlot, Carmenere i Syrah. Chodź zasadniczą gałąź rolnictwa stanowią tu tradycyjnie owoce i warzywa, to od XIX wieku obsadza się tu także winnice. Aconcagua była pionierem w uprawie Syrah. Sprzyjają temu także aluwialne gleby i śródziemnomorski klimat. Wysokie temperatury w ciągu dnia idealnie równoważą się z chłodem nocy.

Casablanca- stąd pochodzą wina chilijskie rześkie i pełne cytrusowych akordów ( odmiany Chardonnay, Sauvignon Blanc). Pierwsze winnice powstawały tu zaledwie 20 lat temu. Dominują tu czerwone uprawy ( Pinot Noir, Merlot, Carmenere, Syrah).  Cechą charakterystyczną są tu dość późne zbiory, uwarunkowane temperaturami ( dyktowanymi przez zimny prąd oceaniczny, niosący chmury, chłodną bryzę, mgły). Pionierem i wciąż ważną postacią jest tu Pablo Morande, ze swoimi doskonałymi winami.

San Antonio- to jeden z najmłodszych regionów, słynący z wysokiej kwasowości w białych odmianach Sauvignon Blanc, Gewurztraminer oraz wyjątkowego Chardonnay. Białe wina stąd, zwłaszcza Sauvignon Blanc mają tu znacznie mniej nut owoców tropikalnych, zarówno w nosie jak i ustach. Zawiera w sobie słynny mini region Leyda, jedna z najmniejszych w Chile. San Antonio jest najbardziej nadmorskim regionem. Natura stwarza tu optymalne warunki dla odmian preferujących rześkie warunki: Sauvignon Blanc, Chardonnay, Pinot Noir. Niektórzy producenci eksperymentują tu z czerwonymi jak Syrah, Merlot. To jeden z najnowszych regionów winiarskich Chile. Terroir posiada tu silny wpływ oceanu ( częste bryzy, dość rześkie temperatury).

Maipo –. Cabernet Sauvignon jest tu przyprawione odrobiną nuty eukaliptusa oraz pełne soczystych czerwonych i czarnych porzeczek a uprawa tego szczepu to okręt flagowy regionu.. To jeden z najbardziej prestiżowych regionów winiarskich kraju. Gleby są tu naturalnie nawadniane przez rzeki i potoki spływające z gór i niosące ze sobą minerały. Odmianami tu preferowanymi są: Cabernet Sauvignon, Merlot, Chardonnay, Carmenere, Sauvignon Blanc , Syrah. To także kolebka Concha y Torro.

Rapel to także nazwa jeziora. Region ten zawiera w sobie dwie apelacje: Cachapoal i Colchagua. Cachapoal to region słynący z wyjątkowej świeżości króla czerwonych szczepów Cabernet Sauvignon oraz znakomitym Merlot. Wysokie temperatury i duże nasłonecznienie predysponują ten region do produkcji bogatych, mocno nacechowanym owocami win z: Carmenere,  Malbec, Syrah a także białych: Chardonnay i Sauvignon Blanc. Colchagua to apelacja oferująca wina ze zdecydowanymi taninami i intensywnymi aromatami. Powstaje tu doskonały Malbec, Cabernet Sauvignon, Carmenere, Syrah. W obrębie Colchagua zawiera się pod region Apalta, słynący z mini terroir i fantastycznych warunków. Winnice, które tu znalazły swoją siedzibę oraz nazwy win mówią same za siebie. Nie można przegapić: Casa Lapostolle, Montes Wines, Los Vascos, Estampa, Caliterra, Cono Sur.  

Curico- wina z tego regionu mają bardzo wyraźne nuty owocowe zarówno w nosie jak i ustach.  Region ten jest często nazywany „chiliskim sercem uprawy winorośli”. Jest to bowiem jeden z najstarszych regionów winiarskich w kraju. Blisko 200 km na południe od Santiago. Curico ma liczne sub-strefy z odmiennymi warunkami klimatycznymi i typami gleby. Ogólnie opisując jest to strefa wysokich temperatur i suchych lat. Dominują tu uprawy Cabernet Sauvignon, Merlot, Chardonnay, Sauvignon Blanc, Carmenere.

Maule – to największy region winiarski Chile, obfitujący w wina doskonale zbudowane, o śliwkowych nutach. W winnicach przeważnie spotkać można Cabernet Sauvignon, Pais, Merlot, Sauvignon Blanc, Carmenere, Chardonnay. Nową gwiazdą regionu jest Carginan.

Itata oraz Bio Bio. Bio Bio słynie z ultra świeżych, aromatycznych  win białych . Jeśli chodzi o warunki terroir często porównywany jest do Medoc. Z jednej strony oddaje winiarzom gleby wybitnie urodzajne ( czerwonoziemy, glinki i gleby bogate w minerały), doskonałe do wielu odmian. Z drugiej jednak stanowi prawdziwe wyzwanie, przez swoją surowość i czasem nieprzewidywalność. Zbiory winogron zaczynają się tu o 20-25 dni później niż w pozostałych regionach. Chardonnay, Gewurtrzaminer, Rieslig, wyrażają tu w pełni swoją osobowość, cechuje je tu wysoka naturalna kwasowość. Odmianami wybieranymi do tego regionu są ponad to: Muscat Aleksandryjski, Pais, Cabernet Sauvignon, Cinsaut, Carignan, Semillon.

 

Malleco to najdalej na południu region Chile. Winnice tu należą do najmłodszych i „eksperymentalnych”. Warunki klimatyczne nie są tu sprzyjające.  Wysoka ilość opadów, chłodne temperatury, a do tego płytkie, kamieniste gleby,  to prawdziwe wyzwanie. Głównie uprawia się tu Chardonnay.