14.04.2011

ŚCIĄGA Z WŁOSKIEJ HIERARCHII APELACJI


Włoskie prawo winiarskie rozróżnia cztery stopnie klasyfikacji. Najwyżej tej hierarchii znajduje się Denominazione di Origine Controllata e Garantia DOCG, następnie Denominazione di Origine Controllata DOC. Wina te powstają w określonych regionach według lokalnych zasad. Następnie Indicazione Geografia Tipica IGT i wino vino di tavola VdT czyli wino stołowe. Jakość win nie do końca pokrywa się z tą klasyfikacją, czasem wina DOC nie ustępują w niczym tym teoretycznie lepszym DOCG, w niektórych regionach status ten przyznawany jest tylko winom z określanych szczepów. Z resztą ani DOC ani DOCG nie gwarantują najwyższej jakości, bowiem czasem regulacje nie są wystarczające ostre. Wielu włoskich producentów unika klasyfikacji swoich win jako DOC lub DOCG, wolą wykorzystywać szczepy i techniki winifikacji niedopuszczone przez prawo. Dlatego ogromna ilość bardzo dobrych włoskich win jest sklasyfikowany jako IGT albo nawet VdT.