28.05.2011

ŁĄCZENIE POTRAW Z WINEM: WĘDLINY

Kiełbasy, szynki, zimne mięsa to doskonałe przekąski, dodatki do sałatek, past do chleba, czy po prostu świetny kompan pieczywa. Mogą być przegryzką, kolacją czy też starterem podczas przyjęcia lub obiadu dla gości. 


W sezonie wiosenno letnim chętnie podawane na grillowych spotkaniach. Wędliny można a nawet powinno podawać się z kieliszkiem wina. Niektóre kiełbasy czy szynki wyrastają na miarę kultowych przysmaków a ich ceny za kilogram dorównują butelce przedniego wina, warto wspomnieć chociażby szynki dojrzewające jak np. hiszpańska jamon ser rano. W Toskanii chleb z szynką prosciutto oraz kieliszkiem Sangiovese to zarówno drugie śniadanie robotnika w winnicy, jak i przystawka na wielkim przyjęciu. Różnice są oczywiście w klasie produktów a co za tym idzie i w cenie. Ale to jest naturalne i do codziennej konsumpcji  warto wybierać wina te z przedziału cenowego na każdą kieszeń. I tam można znaleźć wiele poprawnych, dobrych win. Ważne, aby wiedzieć, jakiego stylu wina się potrzebuje, z jakimi aromatami, z jakiego szczepu i jaki kraj takie oferuje.

  
Poniżej klika połączeń, czasem dana wędlina sprawdzi się z danym stylem wina np. różowe  i wówczas można poeksperymentować ze swoim gustem i spróbować różnych wina  tego rodzaju. Innym razem podaję odmianę czy kraj, jako wskazówkę. Tak czy inaczej polecam buszowanie na półkach z winami a następnie degustowanie z pysznymi polskimi wędlinami. A konkretnie, które wino pasuje najlepiej do danego rodzaju potrawy, wędliny, smaku? Zawsze to, które każdemu z nas odpowiada najbardziej. Nie ma nic cenniejszego jak znać ogólne zasady łączenia, ale zawsze wybierać według własnych preferencji. 
  


Kiełbasy:
Do klasycznej, „zwyczajnej” czy lekko podsuszanej polskiej kiełbasy

wino białe Pinot Gris
wino różowe
wino musujące typu  „brut” ( polecam wina ze Słowenii)
wino czerwone z odmiany Cabernet Sauvignon , Merlot oraz blendy na bazie obu odmian
wina czerwone z Rumunii, Słowenii, Portugalii

Salami pokocha wino czerwone z Navarry, węgierski Egribikaver, Jerez Fino, Montepulciano d' Abruzzo.


Do kiełbas suchych oraz salami
wino różowe  
wino czerwone włoskie z regionów : Abruzzo, Sycylia; węgierskie z Egeru, chilijskie Carmenere
wino z odmiany Syrah


Szynki
Gotowane szynki
białe Sauvignon Blanc, Verdicchio , słowacki Furmint, włoskie Trebbiano
 francuskie młode czerwone wina : Beaujolais, Gamay czy hiszpańskie z Kastylii - Leon
Włoskie Dolcetto
Z niemieckich win do poszukania  Rhein Spätlese

Wędzone szynki
musujące zwłaszcza polecam hiszpańską Cavę
Riesling niemiecki, alzacki, słoweński
czerwone : włoskie z Toskanii, Umbrii, portugalskie z regionu Douro, hiszpańskie z Rioja, Malbec argentyński,

Dojrzewające szynki
czerwone odmiana Tempranillo zwłaszcza hiszpańskie, włoskie mocno zbudowane wina czerwone
 różowe

Antipasti  polecam z czerwonymi, młodymi winami typu: Beaujolais, Bardolino, z Zinfandelem. 

Pasztety, pasztetowa-
wina słodkie, typu Tokay 3 lub 4 puttonyos, niemieckie Eiswein
Amarone,
białe wytrawne z aromatycznych odmian jak:  Muscat , argentyński Torrontes, czy wina z odmiany 
Gewürztraminer,
wina z wulkanicznych terroir, z węgierskiego regionu Somlo, z sycylijskiej apelacji Etna
czerwone Cabernet Sauvignon, Barolo,

Kaszanka
czerwone odmiany Malbec, Cabernet Sauvignon, urugwajski Tannat
czerwone z francuskiego regionu Rousillion, z Korsyki,
różowe wino
Prosciutto z melonem- ten włoski hit oczywiście do podania  z toskańskim Chianti  lub Chiantii Classico lub Super Tuscan- IGT ( wino z Toskanii, które nie wpisuje się szczepami, z których jest zrobione w ramy apelacji), generalnie do poszukania na półce sklepowej szczep Sangiovese.

Pieczony schab
czerwone Cabernet Franc
Riesling

Pieczony indyk
czerwone
 różowe
białe dojrzewające w beczce

Boczek wędzony
 Chilijski Carignan
czerwone z odmian Syrah, 


Galaretka z nóżek
białe wytrawne

Wędzoną pierś z indyka lub kurczaka
Pinot Noir
Musujące- polecam brazylijskie Vale Dos Viniedos