19.05.2011

TRZECH MUSZKIETERÓW FRANCUSKICH W NOWYM ŚWIECIE

Trzy odmiany o „wspólnym mianowniku”, to jest: pochodzące z Francji, w ojczystym kraju głównie łączone z innymi szczepami, trochę zapomniane, niedoceniane, znalazły w Ameryce Południowej, swoje nowe domy a zwłaszcza optymalne warunki, aby ukazać swoje walory, dziś każdy z nich stanowi znak rozpoznawczy i prawdziwy okręt flagowy swojego nowego kraju. Poznajmy:

Carmenere z Chile

 Opis odmiany i styl wina:

Endemiczny szczep chilijski, niegdyś odmiana uważana za wariant Merlot, w rzeczywistości to stary szczep bordoski, z Francji po filokserze przewieziony do Nowego Światu, ewoluował zwłaszcza w Chile.
Carmenere ma w swojej  palecie nuty: czekolady, czerwonych owoców, czasami przybiera nieco ziemiste, przykurzone akordy, daje wino pełne przypraw . Jego taniny są łagodne, z przyjemną ,ale łagodną kwasowością. Odmiana cechuje się słodyczą, zmysłowością, owocowością. Najciekawsze wina z tej odmiany pochodzą z dolin centralnych, a dokładnie z Colchagua, Cachapoal. Chodzi o to, że szczep najlepiej czuje się „po środku”, nie za blisko gór i nie za blisko oceanu.
                                           winnica Montes w mini dolinie Apalta
Warunki terroir:
Carmenere potrzebuje czasu, aby dojrzeć w słońcu na krzewie, gdy jest zebrana zbyt wcześnie daje niezbyt ciekawe, pełne zielonego pieprzu wino. Teraz jest połowa maja i wciąż w niektórych winnicach trwają zbiory. Maj to odpowiednik europejskiego listopada, we Francji jest niemożliwe, aby pozostawić grona tak długo w winnicy ze względu na jesienne deszcze, tu ostatni deszcz pokropił w lutym. A Carmenere zdecydowanie potrzebuje dłuższego okresu dojrzewania.

Polecane dania:
Carmenere to wino subtelne, odpowiednie do delikatnych potraw z mięsa, raczej duszonych i gotowanych, jak nadziewany schab, duszona wołowina, zrazy, roladki mięsne. Wprost perfekcyjnie komponuje się z sosami pomidorowymi jak bolognese, z pizzą, z pastami. Świetnie współgra z kuchnią orientalną.

Polecam:
Alempue Carmenere
Calitera
Canepa Reserve
Casa Silva*
Concha y Toro Marques de Casa Concha oraz Terrunyo * delikatne, ułożone, pełne  owoców, kwiatów, niesamowicie wyrafinowane i eleganckie wino.
Cono Sur Carmenere Reserva Colchagua  wino pikantnne, nasycone przyprawami
Laura Hartwig Reserva
Montes Alpha Carmenere Colchagua *
Santa Carolina Herencia*
Veranda “ODA” Colchagua Apalta *
Via Wines Chilcas las Almas*
Vina Balduzzi
Vina Casa Patronales
Vina El Aromo

* Cenowa wyższa półka

Malbec z Argentyny, a dokładnie z Mendozy

Opis odmiany i styl wina:

Dziś Malbec kojarzony jest głównie z Argentyną, ale dziedzictwo tego szczepu wiedzie do Cahors, do południowo zachodniej Francji. Zwany był „czarnym winem Cahors”. Dominował przed klęską filoksery. Do Argentyny wprowadzony w połowie XIX wieku. Szczep szybko rozprzestrzenił się po całej prowincji Mendoza, dziś uprawiany od Cafayate w prowincji Salta aż po Rio Negro, winnice zaś pną się od 300 do 1600 m n.p.m.  W Mendozie, tradycyjnym regionem Malbec jest Dorzecze Mendozy. Tu też rosną najstarsze uprawy tego szczepu.
Malbec zachwyca różnorodnością, ze względu chociażby na odmienność terroir. Wciąż nie jest tak do końca zdefiniowany styl, to czego wino się spodziewać po Malbec z Argentyny. Pewnikami są: jego koncentracja, łagodne taniny, mocny ślad aromatów: fiołków, ciemnych owoców, a zwłaszcza śliwki i przypraw. Warto zadać sobie trudu i spróbować możliwie najwięcej Malbec jak się da. Mam na myśli, z różnych regionów i winnic, a w obrębie nich, także z poszczególnych upraw czy wręcz parceli, gdzie podłoże czy wysokość nad poziomem morza odkrywa kluczową rolę. Im wyżej położone są uprawy, tym wino będzie miało lepszą kwasowość, będzie bardziej kwiatowe i eleganckie.

Warunku terroir:
W zeszły weekend byłam w Mendozie i wciąż w ciągu dnia spokojnie można chodzić z krótkim rękawem. Lata są tu bardzo upalne, opady minimalne, duże różnice temperatur między dniem a nocą, daje to winu koncentrację, ciekawą strukturę. 





 W Mendozie winnice malowniczo rosną na tle ośnieżonych  gór. Ze względu na duże różnice temperatur zdarzają się tam burze gradowe, niebezpieczne dla winorośli. Stąd specjalne siatki ochraniające krzewy.

Polecane dania:
Malbec to wino do mięsa, czerwonego jak wołowina, jagnięcina, kaczka, mięsa tłustego i krwistego. Czyli wszelkie wariacje grillowe, w Argentynie zwanym asado jak najbardziej wchodzą w grę. A na deser do deserów czekoladowych, do ciasta z czekoladą i wiśniami, do musów czekoladowych, naleśników z sosem czekoladowym i odrobiną konfitury malinowej. 
                                           Argentyńskie asado!

Polecam:

Bodega Norton Barrel Selection *kompleksowe i esencjonalne dobra struktura i harmonia
Catena Zapata
Dona Paula
Espritu de Argentina
Kaiken Ultra
Luigi Bosca Reserva z wyraźnym fiołkowym aromatem , eleganckie
Trapiche
Trivento Reserva
Zuccardi mój faworyt, doskonałe wina, w każdej z linii winnicy i nie tylko Malbec, uwielbiam i polecam Zuccardi Serie A *, Fuzion Alta Reserva,

Tannat z Urugwaju







 Opis odmiany i styl wina
Odmiana ta to 32% ogółu upraw w Urugwaju. Szczep swe korzenie ma na południu Francji. Odmiana ta jest wybitnie zasobna w polifenole. Daje wina o łagodnych taninach. Historia szczepu na kontynencie rozpoczyna się w drugiej połowie XIX wieku, wraz z falami imigrantów ze Starego Świata.
Obecnie Tannat z Urugwaju jest doceniany na całym świecie za swoją tożsamość, strukturę wina, aromaty ( ciemno burgundowy kolor, purpurowy, czasem niemal czarny, o intensywnych aromatach owoców, tabaki, skóry oraz subtelny, łagodny, aksamitny smak). Urugwajczycy kochają odmianę, ponieważ historia Tannat jest nierozerwalnie spleciona z historią kraju. Styl Tannat to wino  rustykalne, surowe, szczere wina.
 Warunku terroir:
Szybko się aklimatyzował do miejscowego chłodnego i wilgotnego klimatu. Urugwaj położony jest na 34 tym równoleżniku, na tej samej szerokości geograficznej co Chile, Argentyna, RPA, Australia. Jest to jedyny kraj Ameryki Południowej z wyraźnym wpływem Atlantyku na warunki klimatyczne. Otoczony wodami, rzeki Urugwaj i Rio del Plata oraz oceanem, mają one wyraźny rys w profilu terroir. Klimat jest tu umiarkowany, z roczną średnią temperaturą  18 º C, opad deszczu to 1000 mm3 oraz cztery wyraźne pory roku, z ciepłym latem, ze słonecznymi dniami i chłodniejszymi nocami, które wyznaczają warunki, w których dojrzewają winogrona.
Polecane dania:
Mięsa, mięsa i jeszcze raz mięsa. To wino doskonałe także do pikantnych i gęstych sosów, do zup z mięsem. Do wszelkich wędlin, mięsa z rusztu.

                                           empanadas, rodzaj pierożków z nadzieniem z mięsa lub sera
Polecam:
Ariano Don Nelson Tannat *
Carrau Tannat Reserva 2008 wino jest zbudowane na trzech olfaktorycznych płaszczyznach, z nutami „głowy”- kwiatowymi, z nutami „serca” z rodziny aromatów zielonych, lekko warzywnych i nutami „bazowymi” zwierzęcymi, dzikimi, nieokiełznane, a zarazem finezyjne, zgrabne, mocne, eleganckie.
Castillo Viejo Catamayor Grand Tannat 2006 krwiste, mięsne, o subtelnych nutach kwiatowych: herbata, fiołki. Przyjemne, dobrze zrobione wino do akompaniamentu posiłkowi.  
Filgueira Tannat Reserva
Juanico  Licor de Tannat Porto style 2007, 19,5% genialne słodkie wino, nos spektakularny, bukiet złożony z aromatów: śliwki, wiśni, jeżyny, figi, rodzynek, kawy, kakao, orzechów, powideł, skórki pomarańczowej. Fenomenalny balans, wino długie, dobrze zbudowane.
Marichal Tannat 2007 ziemiste, rustykalne, głębokie, o wyraźnych nutach  migdałów i śliwek, wiśni i róż
Pisano Tannat* nos wina głęboki, mocno owocowy, o wyraźnych nutach malin, dalej rozwijają się akcenty pieczonego mięsa, wędzarni. W ustach mocne, dobrze zbalansowane i długie, o taninach wyraźnych aczkolwiek nienachlanych.
Pizzorno Don Prospero Tannat 2008, bez dębu, doskonale czysty w owocowe nuty nos. Wino ujmujące, proste, otwarte, przyjemne, świetnie zrobione, o łagodnych tanianach i urzekającej świeżości.
Stagnari Tannat Viejo 2008 Mój faworyt! to wino, całym sobą, aromatami, budową, po prostu żyje. O bogatym, ekspresyjnym nosie, nutach tytoniu, drewna, ziemi, ogniska, głębokie nuty, także w ustach długie, wysublimowane, nietuzinkowe, wyśmienite, zachwycające.


akompaniament dla Tannat