08.06.2011

ŁĄCZENIE POTRAW Z WINEM: CIASTA I DESERY


Nie mam najmniejszych wątpliwości, że jeśli chodzi o słodkości i desery to Polska jest w czołówce światowej. Kochamy domowe wypieki, dzielimy je na rodzaje ciast i dodatków do nich, na okazje, pory roku, regiony kraju. Każda pani domu ma swoje wypróbowane przepisy. O tym zamiłowaniu do osładzania sobie rzeczywistości świadczą również liczne kawiarnie, zwłaszcza w dużych miastach a także ilość doskonałych, o światowej klasie firmach produkujących czekolady, pralinki, ciasteczka, wafelki, cukierki, batoniki, i inne słodkie przysmaki. Tak przyznaję polskich słodyczy, deserów i ciast brakuje mi tu w Chile najbardziej.


Nasze rodzime ciasta i desery mają wielowiekową tradycję, ewoluowały i zmieniały się przez wieki, jednak baza składników i dominujące smaki pozostają niezmienne. Jak zaserwować je gościom czy domownikom, aby popołudniowy deser zyskał szlachetności i wyrafinowania? Oczywiście utarty szlak to z filiżanką wybornej herbaty lub doskonałej kawy. Choć w wielu kuchniach świata, kawa lub herbata są podawane na zakończenie posiłku tuż po deserze, zaś do słodkiego akcentu podaje się odpowiednio dobrane wino.
Najprostszą i najbardziej właściwą drogą doboru jest zaserwowanie do deseru wina deserowego, słodkiego lub wzmacnianego. Ja chciałabym zaproponować kilka połączeń na ciasta i desery polskie z winami innych stylów niż słodkie. Skupiam się tylko na winach wytrawnych białych , różowych i czerwonych oraz winach musujących. Nie uwzględniam win słodkich i wzmacnianych. To jest temat na osobny tekst!


  •       pierniki, miodownik, ciasta z nutą miodu,  z przyprawami – wytrawny Muscat z Alzacji ,  Muscat Lunel z Węgier;  Pinot Grigio z Chile oraz z niemieckiego Palatynatu
  •       sernik, strucla serowa, pascha- Chardonnay , Riesling
  •       ciasto z kokosem np. rafaello- wino  musujące, Gewurtztraminer, argentyński Torrontes
  •    ciasta z bakaliami, ciasto drożdżowe, babka, keks – białe pełne wytrawne Chardonnay, wina musujące demi sec

  •       makowiec , tort makowy, makiełki, Chardonnay starzone w dębie  
  •     tort biszkoptowo orzechowy - wino musujące brut
  •       rolada biszkoptowa z truskawkami - różowe wytrawe, wino musujące Cava, różowe musujące

  •         ciasta z konfiturami, mazurek wiśniowy, strucla z dżemem owocowym, zupa owocowa , kisiel – Syrah, wino różowe

  •       jagodzianki, ciasto z owocami  leśnymi-  Syrah, Merlot

  •     pączki -Semillon
  •       ciasta z cytrusami, sernik na zimno z pomarańczami, ciasto z rabarbarem, naleśniki crepes Suzette  -wina musujące brut, białe austriacki Grüner Veltliner, wina białe ( Tokaj, Chardonnay) z Friulli Veneto
  •       szarlotki, jabłeczniki, jabłka pieczone, ryż z musem jabłkowym -Riesling, Syrah, białe wina niemieckie Kabinett i Spätlese np. Sylvaner , francuskie Chardonnay  z Burgundii
  •         ciasta z nutą karmelu, mazurek kajmakowy, ciasto „krówkowe”, białe pełne wytrawne  Viognier
  •        desery mleczne: budyń, ryż na mleku z cukrem „po wenecku”, Chardonnay, wina  musujące
  •      ciasto „napoleonka” , „karpatka” wina musujące demi sec

  •      bezy –wina musujące
  •      ciasto czekoladowe, „wzka”, wina  musujące , Cabernet Sauvignon
  •       tarta ze  śliwkami, drożdżowe ze śliwkami , knedle- wina musujące, Malbec argentyński