10.06.2011

SŁODKIE WINA Z WŁOCH



Włoskie desery oraz słodkości z innych krajów lubią ich towarzystwo. Zaskakują feerią barw i aromatów.


VENETO
RECIOTO
Powstaje z tych samych odmian i w tym samym procesie co Amarone, jednak w tym przypadku proces fermentacji jest krótszy. Winogrona na Recioto są dotknięte szlachetną pleśnią Botrytis. Jest to słodkie wino czerwone, o mocnym rubinowym kolorze, z wyraźnymi nutami wiśni, jeżyn, czekolady, czasem fiołków. W smaku pełne, krągłe, soczyste, słodkie, a zarazem wyraźne.

PIEMONT
BRACHETTO  D’ ACQUI to słodkie, czerwone wino musujące z lokalnej piemonckiej odmiany Brachetto. Wino ma kolor od mocnego różu po karminową czerwień. Charakterystyczny pełen nut truskawek, malin oraz róż nos. W ustach słodkie, delikatne.
MOSCATO D’ ASTI to słodkie białe wino musujące o niskiej zawartości alkoholu, otrzymywane z odmiany Muscat, fermentowane w zamkniętej kadzi. Proces produkcji ma na celu zachować jak najwięcej świeżości wina, aromatów jasnych kwiatów, w tym kwiatu pomarańczy a także: szałwii, cytryny, limonki, moreli, brzoskwini. Wino subtelne, wibrujące, radosne, aromatyczne.
LOAZZOLO słodkie wino z odmiany Muscat, o barwie żółtej , słomkowej po jasno złotą. Nos wina intensywny, ekspresyjny, złożony, z charakterystycznymi akordami odmiany, jak jasne kwiaty i owoce, nuty miodowe, z dotykiem piżma i wanilii.

LIGURIA
SCIACCHETRA deserowe, likierowe wino, powstające w miejscowości Cinque Terre. Produkowane z odmian Bosco, Albarola, Vermentino. O pięknej bursztynowej barwie, w ustach słodkie a zarazem wytrawne.
vin santo i cantuccini 

TOSKANIA – VIN SANTO
Wino słodkie powstające ze zrodzynkowanych winogron, winifikowane na wiosnę po zbiorach. Otrzymywane z odmian Trebiano oraz Malvasia. Co do nazwy „święte wino” istnieje wiele legend oraz anegdot. Prawdopodobnie chodzi o przeznaczenie wina na wino mszalne. Najstarsze wzmianki pochodzą o tym winie z renesansu. Przez wieki pod tą nazwą zaczęto rozumieć nie tylko wina z Toskanii, ale słodkie wina z całego kraju.  Jednym z najbardziej znanych jest Vin Santo di Montepulciano. Wino ma kolor od złotego po mocno bursztynowy, o intensywnych nutach dojrzałych owoców, gruszek, brzoskwiń, rodzynek, miodu, z orzechowymi niuansami.

SYCYLIA

PASSITO DI PANTELLERIA
Wino otrzymywane z podsuszanych gron produkowane na wyspie Pantelleria, należącej do Sycylii. Warunki tutejszego terroir to silny wiatr, palące słońce i niska wilgotność. Wino powstaje z odmian Muscat Alexandryjski ( zwanym tu Zibibbo) oraz Malvasia. W pełni dojrzałe grona rozkładane są na słomianych matach i suszone na słońcu, aż woda z nich odparuje, a wówczas wzrasta poziom cukru. Następnie syropowaty moszcz winny fermentuje wiele miesięcy. Wino jest słodkie i ma dość wysoką zawartość alkoholu. Seneca opisał wysepkę jako pustynną i o „szorstkich” klimacie ( „Desetus et asperrimus locus”). Wino zachwyca aromatami suszonych owoców zwłaszcza moreli, brzoskwiń, czasem ciemnego miodu, bergamotki. 

MALVASIA DELLE LIPARI wino powstające w ten sam sposób co pas sito, ale na wyspie Lipari, ale o nosie zbudowanym wokół nut ziołowych, miodu z roślin ziołowych, także brzoskwiń, pomarańczy.

 


MARSALAto odpowiedź włoska na wina wzmacniane, portugalskie Porto oraz hiszpańskie Jerez. W 1710 roku przybył na Sycylię, urodzony tu angielski importer John Wood house i na fali mody na wina wzmacnianie zaczął robić z odmiany Grillo. Dziś Marsala to różne warianty i style, od rozróżniania kolorystycznego: złota, bursztynowa, czerwona, po: wytrawną, półwytrawną i słodką.


SARDYNIA
VERNACCIA DI ORISTANO wino o barwie złota, dość zdecydowanym, wyrazistym nosie, z aromatem kwiatów migdałowych. W ustach subtelne, przyjemne, z posmakiem gorzkich migdałów.

 winnica Donnafugata- suszenie winogron do Passito na wyspie Pantelleria