15.07.2011

TOSKAŃSKIE APELACJE I WINA, KTÓRYCH NIE MOŻNA PRZEOCZYĆ!


 Toskania kojarzy się głównie z winem Chianti. Zachęcam do próbowania i eksperymentowania z innymi winami regionu również. Są wśród nich prawdziwe winiarskie klejnoty.


BRUNELLO DI MONTALCINO DOCG
Wino powstaje ze szczepu Sangiovese, w Montalcino zwanym Brunello. Według praw apelacji musi być wytwarzane w obrębie gminy Montalcino, i nie może być wypuszczone na rynek przed 1 stycznia roku, który jest pierwszym po pięciu latach leżakowania, w przypadku riserva po sześciu.
Czego się spodziewać?
Brunello di Montalcino ma charakterystyczny rubinowy kolor, mocny, intensywny, głęboki. W ustach pokazuje zdecydowane ciało, taniczne, solidne, wytrawne, aromatyczne.
Do czego?
Jest to wino wprost stworzone do steku wołowego, generalnie świetnie się komponuje z czerwonymi mięsami, z dziczyzną. Świetnie się sprawdza z gołębiami, z daniami z dodatkiem trufli i grzybów. Przy tym winie rozkwitają sery jak Parmigiano czy Pecorino. To także doskonałe wino, jako kieliszek wybornego trunku do konwersacji, refleksji, relaksu.

CARMIGNANO DOCG
W apelacji powstają głównie wina z odiman : Sangiovese, Canaiolo Nero, Cabernet Franc i Cabernet Sauvignon, a także białe odmiany. Carmignano DOCG to wina, które dwa lata leżakuje przed debiutem na rynku.
Czego się spodziewać?
Carmignano DOCG to wibrujące, lśniące wino o barwie intensywnej czerwieni. Aromaty wina to fiołki, kwiaty, zioła. W ustach soczyste, smakowite, łagodne, aksamitne.
Do czego?
Idealne do mięs, zwłaszcza pieczonych, do dziczyzny. W Toskanii podaje się je do stracotto alla Pratese gulasz wołowy, zaś we Florencji do porchetta di maiale całe pieczone prosię. Doskonałe do dojrzewających serów.
CHIANTI DOCG
Największa apelacja włoska. Podstawowe odmiany na wino Chianti to: Sangiovese, Canaiolo Nero, Trebbiano, Malvasia.
Czego się spodziewać?
Wina o dobrej strukturze, tanicznego, raczej łagodnego, apetycznego. 
Do czego?
Chianti to pije się zazwyczaj, jako młode wino. Doskonałe z pastami,



CHIANTI CLASSICO DOCG
Aby wino mogło nazywać się Chianti Classico musi być wytworzone z minimu 80 % szczepu Sangiovese, może zawierać Canaiolo, Colorino, a także Cabernet czy Merlot.
Czego się spodziewać?
Jednym z dominujących w Chiannti Classico aromatów, są nuty fiołków. Wino ma zazwyczaj moce szatę, zdecydowaną, z charakterem.
Do czego?
Oczywiście do steku wołowego bistecca alla Fiorentini. Do toskańskich przekąsek: szynki, serów, wędlin, wątróbek.

MORELLINO DI SCANSANO DOCG
Apelacja w prowincji Grosseto. Pochodzi z niej jedno z ciekawszych win czerwonych Toskanii. Terroir ma duży wpływ morski.  Wino otrzymywane jest głównie z Sangiovese, odmiany zwanej tu Morellino.
Czego się spodziewać?
Wino jest subtelne, łagodne, przyjemne, o wyrafinowanych aromatach.
Do czego?
Z pewnością zwiedzając region Maremma do spróbowania z typowymi daniami stąd, zupą acqucotta, scottiglia- gulaszem z dziczyzny czy maiale ubraco – „pijana” wieprzowina.


San Gimignano

VERNACCIA DI SAN GIMIGNANO DOCG
Wino produkowane z winogron pochodzących ze wzgórz San Gimignano. To jedno z najsłynniejszych białych win Toskanii. Odmiana nosi nazwę Vernaccia, tak samo jak apelacja.
Czego się spodziewać?
Wino złotych refleksach, charakterystycznym cytrusowym nosie oraz ustach.
Do czego?
To świetny aperitif. Wino idealnie harmonizuje z owocami morza, rybami, cielęciną, drobiem. Do spróbowania z risotto z owocami morza.


VINO NOBILE DI MONTEPULCIANO DOCG
Od wieków uważane za wino dostojne, godne, przeznaczone dla elit, królów. Dziś dzięki modernizacji winni oraz upraw, bardzo ulepszyło swoją jakość. Wino produkowane jest z Sangiovese, zwanym w apelacji Prugnolo Gentile oraz z Canaiolo Nero. Minimum trzy lata musi być starzone.
Czego się spodziewać?
Ma intensywne aromaty wiśni, śliwek, herbaty. 
Do czego?
Do mięsnych dań oczywiście, wołowiny, wieprzowiny. Z kawałkiem sera Pecorino doskonałe.

Sangiovese

ANSONICA COSTA DELL’ARGENTARIO DOC
Argentario to jedna z bardziej urokliwych części Toskanii. Winnice porastają tu wybrzeże Costa d’ Argento oraz wyspę Giglio. W regionie obowiązkowo do zobaczenie średniowieczne miasto Capalbio, z ruinami rzymskimi i etruskimi, miasta: Ansedonia, Porto San Stefano, Porto Ercole z robiącymi wrażenie średniowiecznymi fortyfikacjami. Winnice prowadzone są na tarasach. Wino powstaje z białej odmiany Ansonia Bianco.
Czego się spodziewać?
Wina subtelnego, z owocowymi aromatami, wytrawnego, z dobrą kwasowością i mineralnością.
Do czego?
To wymarzone wino do letniej i lekkiej kuchni pełnej owoców morza, ryb.

Aleja Cyprysów


BOLGHERI  I SASSICAIA DOC
Niesamowity zakątek Toskanii, bogaty w ślady historii a także piękno natury. Nie można przeoczyć słynnej Alei Cyprysów, pięciokilometrowej, upamiętnionej przez poetę Carducciego.
Czego się spodziewać?
Przednich win różowych oraz czerwonych. Spektakularne terroir przyciąga winemakerów jak magnez, a wina stąd to dziś jedna z ikon włoskiego winiarstwa. Bolgherii różowe i czerwone powstaje z Cabernet Sauvignon, Merlot, Sangiovese. Bolgheri Sassicaia z Cabernet Sauvignon. Spodziewać się należy win eleganckich, wysublimowanych, harmonijnych, zmysłowych, aksamitnych w nosie i ustach, a jednocześnie pełnych, krągłych, zbudowanych.
Do czego?
Rose to idealny kompan do zup, sufletów, omletów, ryb. Czerwone to klasa sama w sobie, to wariacji na temat mięs, a także jako wino do “medytacji”.

CORTONA DOC
Cudne miasteczko, z przepiękną starówką, kościołem Madonna del Calciano. Jest to jedna z najmłodszych apelacji regionu, mimo, że winiarstwo jest tu obecne od czasów Etrusków.
Czego się spodziewać?
Do poszukania i spróbowania Cortona Chardonnay: eleganckie, bogate; Cortona Riesling Italico z barwnymi aromatami, kuszące, pachnące, świeże; Cortona Merlot mocno owocowe, pełne jagód, malin, czasem ziołowe.


ELBA DOC
Odwiedzając wyspę obowiązkowo do spróbowania jej wina. Warto zwrócić uwagę na autochtoniczne szczepy: Paradisa, Baianella, Riminese, Luglierina, Salamanna.
Czego się spodziewać?
Win musujących, białych, różowych, czerwonych i słodkich. Polecam zwłaszcza Elba Rosso Riserva, wino pełne o intensywnych aromatach, Ansonica Passito cudne wino deserowe o barwie bursztynu; Elba Bianco Spumante- długie, przyjemne wino musujące; Elba Moscato Bianco kwiatowe, jedwabiste, smakowite.
Do czego?
Będąc na Elbie należy odkryć również przysmaki jej kuchni, z którymi wina apelacji się łączą znakomicie. Mięso z dzikimi grzybami z Monte Capanne, gurguglione czyli zupa rybna, zaś wina deserowe np. z schiaccia braca czyli „upitym ciastem”.

Montalcino


MOSCADELLO DI MONTALCINO DOC
Wino to, to kolejny klejnot Montalcino. Odmiana wina to oczywiście Moscadello di Montalcino.
Czego się spodziewać?
Wina aromatycznego, miodowego w nutach nosa, a jednocześnie świeżego, radosnego, delikatnego.
Do czego?
Podawane na koniec posiłku, do deserów, ale również do serów zwłaszcza dojrzewających.
ROSSO DI MONTALCINO DOC
Wino pochodzi z tych samych winnic, które dają Brunello, ale jest krócej starzone.
Czego się spodziewać?
To pełne, zdecydowane, charakterne wino.
Do czego?
Do serów, wędlin jak szynki dojrzewające, steku wołowego, dziczyzny, dań mięsno grzybowych.
ROSSO DI MONTEPULCIANO DOC
Miasteczko Montepulciano to prawdziwa perła architektoniczna. Wino powstaje z Sangiovese.
Czego się spodziewać?
Rubinowego koloru, intensywnych aromatów, wina długiego, z dobrą strukturą.
Do czego?
Dobrana para to wino Rosso di Montepulciano oraz pici czyli ręcznie robiona pasta z Montepulciano.
TERRATICO DI BIBBONA DOC
Apelacja ta to zarazem jeden z piękniejszych odcinków wybrzeża Toskanii, z winnicami, gajami oliwnymi, piaszczystymi plażami. Region znajduje się w prowincji Livorno. Nazwa terratico wiąże się z podatkiem ustanowionym przez księżną Eleonoroę di Toledo, żonę Cosmy I de Medici.
Czego się spodziewać?
Doskonałych win czerwonych i różowych, a także ciekawych win białych. Terratico Bianco z Vermentino- wino ultra świeże, delikatne.  Terratico di Bibbona Vermentin mocno owocowe i orzeźwiające.
Do czego?
Białe wina polecam spróbować z garmugia warzywną zupą z okolic Lucci, a także z pastami z ricottą np. tortelli z serkiem i szpiankiem.

Więcej o winach toskańskich

oraz o winach słodkich