01.07.2011

WINA RÓŻOWE


Pomiędzy winami białymi a czerwonymi odnajdujemy wina różowe. Mimo, że otrzymywane z czerwonych odmian, to przez odmienny od win czerwonych proces produkcji w ustach zachowują smak czerwonych owoców, przy świeżości win białych .


Jak powstają?


Pierwsze skojarzenie, czym jest wino różowe- mixem białego z czerwonym. Oczywiście to jest nieprawda!!! Odmiany przeznaczone na wina różowe to klasyczne czerwone szczepy ( takie jak: Grenache, Cabernet Sauvignon, Sangiovese, Syrah, Pinot Noir). Są one macerowane ze skórkami przez bardzo krótki czas, dlatego aby dać barwę różu ( czasem pudrowego jak wina z Kalifornii, czasem głębokiego niczym barwa magenta- wina australijskie). Kolor jest bezpośrednio wynikiem długości maceracji.
Przez wiele lat pozostawały niejako na uboczu winiarskich gustów, choć boom win z Nowego Świata takich jak słynny różowy Zinfandel, sprawił, że wina te zyskują sobie popularność i rozgłos. Swoją lekkość i minimalną nutę tanin zawdzięczają temu, że podczas procesu winifikacji nie maja kontaktu z dębem. Zachwycają całą feerią nut czerwonych owoców: porzeczek, malin, truskawek, jeżyn a także drobnych kwiatów, czasem przypraw.


Dlaczego polecane latem?

Świetnie gaszą pragnienie!
Świeże choć wyraziste !
Z bogactwem aromatów owoców białych i czerwonych idealne do letnich sałatek, delikatnych mięs, deserów na bazie owoców!


Do czego serwować? Czyli o genialnych różowych winach z letnią kuchnią, aby poczuć się jak w wykwintnej restauracji…

  • Wędliny i mięsa, ryby: szynka np. sałatka z tą wędliną; jajecznica na szynce; spaghetti; do potraw z łososiem.

  • Dania warzywne: chleb z pomidorem; gotowany bób; zupa jarzynowa; sałatka ziemniaczana; frytki, placki ziemniaczane; zupa pomidorowa

  • Sery: brie, camembert, twarożek,

  • Desery: tary z owocami i galaretką; sorbety owocowe


Różowe wina są z…..

Francji
·         Dolina Loary Anjou- różowe wina z Doliny Loary są lekkie i bardzo subtelne. Bardzo owocowe. Rose d’ Anjou jest symbolem delikatności i elegancji przypisanej do win różowych najwyższych lotów. Zaś drugi rodzaj win różowych z tego regionu Cabernet d’ Anjou jest winem bardziej złożonym. Świetnie się sprawdzi z potrawami z letniego grilla.
·    Côtes de Provence i Bandol- wina z Prowansji są radosne, orzeźwiające. Z Bandol pochodzą te o największej renomie z całego regionu. Lokalny szczep Mourvedre daje im wyjątkowy kolor, przejrzysty choć nasycony.
·         Dolina Rodanu – apelacje Tavel i Lirac- z nutami orzechów, migdałów i ziół.
·         Langwedocja – Roussillon, zwłaszcza apelacja Corbieres


Hiszpanii
Tu różowe wina robi się w Nawarze oraz w regionie Rioja. Hiszpańskie wina w tym stylu są intensywnie nasycone nutami owocowymi. Ich barwa jest intensywna. Wina mocno wytrawne i świeże.

Włochy
Włosi potrafią zrobić doskonałe wino różowe, lżejsze od czerwonego, ale wciąż zbudowane, krągłe i eleganckie.

USA
Od blisko dwudziestu lat hitem z tego kraju jest różowe wino Zinfandel. Wino przyjazne, zdominowane przez słodkie nuty brzoskwiń, truskawek.

Australii
To jedne z „cięższych” win różowych, wyraźnych nutach wiśni oraz idealnym balansie kwasowości, słodyczy i alkoholowości.

Chile
Najczęściej otrzymywane tu z bogatego szczepu Cabernet Sauvignon. Chilijskie wina różowe potrafią zadowolić najbardziej wyrafinowane gusta. Są to jedne z lepszych win różowych z całego winiarskiego świata. Moje osobiste „różowe”- chilijskie fascynacje:





Alempue Rosé Cabernet Sauvignon Merlot Central Valley 2008
O intensywnym różowym odcieniu. Zarówno „nos” jak i „usta” o wyraźnych nutach wiśni, malin, granatów. Bardzo świeże, z pewnym woalem słodyczy, subtelnie zaakcentowanej.





Casa Lapostolle Rosé Carmenere Syrah dolina Rapel 2008
Przede wszystkim wino zachwyciło mnie cudownymi aromatami w „nosie”- polnych kwiatów, ziół, łąki, idealnie zbudowane i zbalansowane „usta” wina, świeżość, struktura, rewelacja.








Los Vascos Rosé Cabernet Sauvignon dolina Colchagua, Peralillo 2008
Zniewala piękna barwa, o licznych niuansach i odcieniach różu; „nos” jest aksamitny, zbudowany wobec aromatów owoców czerwonych i czarnych, w ustach zaś perfekcyjna harmonia, wino proporcjonalne, długie, eleganckie.








Tamaya Pink Goat Syrah Sangiovese Rosé dolina Limari 2009
Podoba mi się niezwykle czysty w aromaty owoców i kwiatów nos wina. Dominują czerwone porzeczki, czereśnie. W ustach dobra struktura, jak na różowe wino, a do tego fenomenalna kwasowość, która wzmaga efekt świeżości.







Geowines Chono San Lorenzo Estate Rosé Syrah Organic dolina Maipo 2009
Wino bardzo szczególne. Organiczne, naturalne. Zarówno w nosie jak i w ustach wino ma odrobinę „dziki”, „zwierzęcy” charakter, przemieszane nuty traw, owoców, ziół, potu. W ustach z ciekawym balansem i zaakcentowaną nutą słoną. Niezwykle oryginalne.







Cono Sur Carmenere Rosé Reserva dolina Colchagua 2009
Poprawne, przyjemne, chwyta i zawiera w sobie to, co charakterystyczne dla szczepu.












Montes Cherub Rosé Syrah dolina Colachagua 2009
O kolorze dojrzewających poziomek, o nosie soczystych truskawek, o ustach świeżych, łagodnych, długich, wyważonych. Po prostu fajne różowe wino!








Cousiño Macul Rosé Cabernet Sauvignon dolina Maipo 2010  
Z czystym, przyjemnym nosem pełnym truskawek. W ustach dobrze wyważone, z wyraźnym posmakiem słodyczy. Subtelne, delikatne, świeże.








Leyda Loica Vineyard Pinot Noir Rosé dolina Leyda 2010
Bezwzględnie mój ideał! Wino genialne, u krystalicznej świeżości, subtelności, wprost strzelistej kwasowości, niesamowitej harmonii, a przy tym doskonałej objętości. W nosie zachwycający koktajl nut owocowych, ziołowych, kwiatowych. Wino długie, soczyste, wyraźne, eleganckie!








Miguel Torres Santa Digna Cabernet Sauvignon Reserva Central Valley 2010
Wino pogodne, wesołe, flirtujące ze zmysłami nutami czereśni, landrynek, porzeczek. W ustach pokazuje swój charakter, długo pozostaje w smaku, ma dobry balans, interesujące nuty pikantne. 2011 to mój ulubieniec, czereśniowe, ultra świeże, ze wspaniałą kwasowością i dobrą harmonią. 











Quintay Pinot Noir Rosé dolina Casablanca 2010
Jak na Pinot Noir wino to jest pomyślane w kierunku zdecydowanych nut, jest dość “dojrzałe”, konkretne. W ustach przyjemne. Z dobrą harmonią słodyczy, kwasowości.



Viu Manent Rosé Malbec Colchagua 2011
Przepiękne wino o aksamitnym i wytwornym nosie z różami, fiołkami, wiśniami, mango. Ma wszystko co idealne różowe wino powinno mieć.