09.09.2011

PINOT NOIR- WINNA BALERINA




            Szczep kapryśny, delikatny, o cienkiej skórce, wyjątkowo wrażliwy na jego uprawę a następnie produkcję wina, niczym motyl. Ale jeśli jest odpowiednio traktowany daje wina wspaniałe, subtelne, zmysłowe, wyrafinowane. W winnicy jest wrażliwy na wiatr i mróz, jego liście muszą być przycinane nisko, należy delikatnie obchodzić się z gronami podczas zbiorów, najlepiej czuje się w glebie wapiennej. Cienka skórka słabo chroni szczep przed gniciem, grzybami. Wymaga klimatu chłodnego umiarkowanego. Jest to odmiana, która w wybitny sposób odzwierciedla warunki terroir, przełożone następnie na aromaty w winie. W winiarni także, Pinot Noir pokazuje swoją naturę, wrażliwy na metody fermentacji, dobór drożdży.
            Pinot Noir pochodzi z Burgundii, która jest jego domem, królestwem, i wzajemnie budują swoją chwałę. Nie ma wielkiej Burgundii bez Pinot Noir  i nie ma wielkiego Pinot Noir bez Burgundii. Tu odmiana pokazuje swoje najszlachetniejsze oblicze. Wina stąd mogą być starzone latami, w miarę upływu lat zyskując nuty trufli. Pinot Noir burgundzkie jest jedwabiste, mięsiste, z łagodnymi taninami, czystymi nutami owocowymi zarówno w nosie jak i w ustach. W jego stylu są aromaty: wiśni, malin, porzeczek. Najlepsze burgundzkie Pinot Noir pochodzą z Côte d’Or, Côte Chalonnaise,  Mâconnais.


            Odmiana ta to oczywiście także szampany i wina musujące świata, w kupażach z Chardonnay i Pinot Meunier, lub samodzielnie w winach musujących Blanc de Noir.  We Francji godne uwagi z Pinot Noir są także wina różowe z Sancerre oraz alzackie Pinot Noir.
            Pinot Noir nosi również nazwy Blauburgunder, Spätburgunder, Rulandské modré, Auvernat, Morillon. Uprawiany jest w wielu krajach i regionach winiarskich. Delikatne nuty rozwija w Chile, Australii, umiarkowane nuty i ciało w Kalifornii, Kanadzie ( kanadyjskie Pinot jest aromatyczne, subtelne, wyjątkowe), Burgundii. Wyraziste wina daje w Oregonie a zwłaszcza w Nowej Zelandii, gdzie wino z tej odmiany ma znacznie więcej ciała, miej owocowych nut. W Europie poza Francją prym wiodą Szwajcaria z Pinot Noir z klasycznym nosem, dobrą szatą; Niemcy ze Spätburgunderem- niemiecka klasa sama w sobie z Palatynatu czy Ahr,  Austria ( piękne, eleganckie Pinot). Ciekawe Pinot Noir można spotkać we Włoszech, Rumunii, Słowenii, Mołdawii. Pinot Noir, reasumując to odmiana dająca wina o łagodnych taninach, średniej budowie, zmysłowych aromatach.

Chilisjkie Pinot Noir z Doliny Casablanka

            Casablanca to dolina położona między Santiago, 75km od stolicy a wybrzeżem Pacyfiku i nadbrzeżnymi miastami 39 km do Valparaiso i Viña del Mar. Mijając lotnisko, przebijając się przez wzgórza, za tunelem Zapata wyłania się zielona dolina, to właśnie Casablanca, mająca 24 km długości, ciągnie się do Sanktuarium Lo Vasquez i łącznie ma 22,ooo ha.
            Jako region uprawy winorośli znany jest zaledwie od 40 lat. Wówczas to potęga winiarska Concha y Toro z ówczesnym swoim enologiem Pablo Morandé, chcieli znaleźć świeży region, pod uprawę białych odmian, które miały wstrząsnąć rynkiem. Intuicja Morandé zaprowadziła go do Casablanki. Concha y Toro w efekcie porzuciła projekt, a Pablo kupił 20 ha ziemi i posadził Sauvignon Blanc oraz Chardonnay. Oficjalne data narodzin białych win z Casablanki to 1985 roku, gdy pierwszy raz pojawiły się one na rynku. Krańce regionu i uprawy tam położone to zaledwie 18 km do morza.

            Na klimat ogromny wpływ ma obecność Pacyfiku w tak bliskim sąsiedztwie, zatem jest on chłodny, z występowaniem porannych mgieł i dużym wahaniem temperatur między dniem a nocą. Winogrona dojrzewają powoli. W południe na winnicami wieje rześka bryza znad oceanu z morskim powietrzem. Chłodny prąd morski sprawia, że temperatury są tu umiarkowane, średnia latem ok. 25 C, średnia roczna 14,4 C. Opady to średnio 450 mm rocznie, występujące między majem a październikiem.  Zbiory rozpoczynają się później niż w innych dolinach, ok. 15 marca i trwają do końca kwietnia.
            Pinot Noir w Casablance to 710 ha upraw. Granitowe gleby i klimat stwarzają dobrze korespondujące z odmianą terroir. 


Wybór 15 win z regionu, prezentowanych na corocznej Noche de Pinot Noir czyli Nocy Pinot Noir w Santiago:








ALAZAN 2010, Viña Kingston
Nos wina kwiatowy, przyjemny, ale brakuje mi w nim świeżości owoców. Delikatna szata, długie, łagodne, subtelne, chcę na to wino jeszcze poczekać i dać mu czas.














CATRALA GRAND RESERVE LIMITED EDITION 2009, Viña Catrala
Wino eleganckie, niesamowicie przyjemne, z bardzo wyraźnym owocem w nosie i ustach. Złożone, nos owocowo- kwiatowy, z nutą mokrych kamieni. Usta to czysta świeżość, struktura, harmonia a do tego pozostaje długo.








DUETTE 2010, Viña Indómita
Wino długie, z aromatami mocnymi, pełnymi, ale wino jest spokojne i przyjazne. 






EQ 2010, Viña Matetic
Wino o aromatach kwiatowych, ziołowych, potrzebuj jeszcze czasu na otwarcie i ujawnienie swojego potencjału. W ustach łagodne, z dobrym balansem, subtelne, kwasowość dość dobra.







HERÚ 2009, Viña Ventisquero
Pinot Noir zdecydowanie kwiatowe, o głębokiej owocowości, pionowej kwasowości, dość długie, wyraźne, taniny łagodne.








MORANDÉ EDICIÓN LIMITADA 2009, Viña Morandé
Piękne wino- to jest pełny opis! Wyjątkowo wyraźny owoc, nos ekspresyjny, z dotykiem kwiatowym. W ustach i nosie pełna harmonia, długość, subtelne taniny. Wino ma strukturę, ma po prostu wszystko.













NIMBUS 2009, Viña Casablanca
Ładny i czysty nos wina, usta z wyraźnymi nutami owoców, czystymi wręcz krystalicznymi aromatami, „przejrzyste”, z charakterem.







OCIO 2009, Viña Cono Sur
Od nosu po usta, wino wyrafinowane, z kwasowością, soczystością, owocowością, pełne owoców czerwonych! A do tego koncentracja, balans miedzy świeżością i łagodnością. Wino z doskonałym „ciałem”. Taniny są w Ocio eleganckie, delikatne, w ustach przyjemne, długie, eleganckie.










PEQUEÑAS PRODUCCIONES  2010, Viña Casas Del Bosque
Wino soczyste, krągłe, z wyraźnymi nutami owocowymi, aksamitne. Ma dość zdecydowaną strukturę. Eleganckie, taniny łagodne, nuty wiśniowe dominują.












QUINTAY Q 2010 , Viña Quintay
Wino harmonijne, czyste,  z akcentami ziołowymi, usta wina przejrzyste, super owoc i kwasowość.





REFUGIO MONTSECANO 2010,  Viña El Refugio
Wino ma wyraźne nuty owoców w nosie, zwłaszcza czereśni, a także nuty cukierków owocowych. W ustach świeżość wręcz głęboka, wino przyjemne, orzeźwiające, długie, ze zdecydowaną owocowością w ustach, ładne, ułożone. 







RESERVA PINOT NOIR 2010, Viña Carmen
Łagodne, poprawne, przyjemne.












RITUAL 2010, Viña Veramonte
Wino ma bardzo dobrą strukturę, jest mocne, długie.










SIGNOS DE ORIGEN 2010, Viña Emiliana
Przyjemne, przewaga w nutach czerwonej porzeczki. W usta długie, przyjemne, eleganckie. Z ciekawą szatą, z duszą. Nos wina jest ekspresyjny, kwiatowy, złożony.













VIÑAMAR 2010, Viña Viñamar
Nos wina, prosty, ale harmonijny, usta też jednowymiarowe ,łagodne, ale przyjemne.













Do czego serwować Pinot Noir?

         Ryby jak tuńczyk czy łosoś, i dania z nimi np. pasty czy risotta.



         Kurczak, indyk- z ziołami, w sosie musztardowym, w sosie grzybowym





         Królik, sarna, cielęcina, jagnięcina w sosie z grzybami, warzywami.



·         Do wegetariańskich potraw z dzikim ryżem, soczewicą.



·         Sery: Brie, Camembert, Mozarella, Gouda



·         Do kuchni japońskiej