26.09.2011

WSTĘP DO WIN PIEMONTU


Wina piemonckie to temat rzeka, każda z odmian, każda z apelacji, każdy ze styli oraz każda winnica zasługują na omówienie, a tego się nie da zrobić w jednym tekście. Dlatego obiecuję wracać o tych wielkich włoskich win, natomiast teraz zacząć od wprowadzenia, tak, aby, móc czuć się trochę swobodniej w temacie i przy sięganiu po te właśnie wina.


Piemont to totalny szczyt winiarskiej piramidy świata. Region ma najwięcej win sklasyfikowanych ( w 8 apelacjach DOCG i 43 DOC) ze wszystkich włoskich. W regionie fenomenalne wina czerwone, białe, musujące i deserowe a także wzmacniane i aromatyzowane ziołami wermuty, których Turyn jest prawdziwą stolicą. Piemont ma 5 obszarów produkcji wina. Cechy winiarstwa? Pod względem rzemiosła, poszanowania tradycji i zamiłowania do autochtonicznych odmian, zachowanych w ich historycznych siedliskach, Piemontczycy nie mają sobie równych w całych Włoszech.


Co przesądza o tak wyjątkowych winach, czyli warunki terroir?
W Piemoncie występują liczne micro terroir. Gleby są tam: moreny, żwiry, piaski, wapienno gliniaste  w Asti, na wschodzie regionu bogate w żelazo.
Sąsiedztwo pasm górskich Alp i  Apenin, czyni klimat dość surowym, z wyraźnymi porami roku. chłodne, śnieżne zimy, upalne, suche lato, wiosna i jesień umiarkowane, z charakterystycznymi mgłami na jesieni podczas zbiorów. Większość winnic porasta zbocza wzgórz na wyżynnych terenach, będących przedgórzem.


Odmiany w Piemoncie?
Z czerwonych trzeba znać : Nebbiolo- jedna z najcenniejszych i najszlachetniejszych odmian na świecie. Nie jest łatwo ją kultywować, i tak naprawdę jej domem jest Piemont, nigdzie poza nim nie osiąga takiej klasy jak tu. Szczep idealnie nadaje się do win długo starzonych. Nazwa ma nawiązywać do słowa „mgła”, co sugerowałoby owe mgliste poranki podczas winobrania. Odmiana ta nie ma sobie równych, poza Pinot Noir oczywiście i to burgundzkim.
Nebbiolo daje winu wszystko, czego ono potrzebuje: kolor, aromaty, strukturę, moc, kwasowość, trwałość, balans. Czym starsze ma piękniejszy kolor, wymowne aromaty suszonych kwiatów i ziół. Pozostałe odmiany czerwone to Dolcetto, Barbera, Brachetto, Bonarda. Zaś z odmian białych należy wspomnieć: Moscato, Erbaluce, Cortese, Arneis, Timorasso
Nebbiolo


JADĘ DO ASTI I ZNAJDĘ TAM NASTĘPUJĄCE WINA?
Asti, miasto otoczone wzgórzami, historycznie było ważnym ośrodkiem piemonckiego winiarstwa. W Asti znajdują się liczne apelacje i odmiany, co może wprowadzać w zakłopotanie przy wyborze win. Najważniejsze szczepy Asti to z białych Moscato i z czerwonych Barbera. Region ten słynie nie tylko z doskonałych win czerwonych jak Barbera del Monferrato czy Babera d’ Asti, które to są winami bogatymi, doskonale zbudowanymi, świetnie zrównoważonymi idealną owocowością, cudnie starzejącymi się, a także wina czerwone łagodne, świeże, młodzieńcze jak Dolcetto d’Acqui i Dolcetto do Ivada. Asti słynie  także z genialnych win słodkich musujących Asti i Moscato d’Asti. Wina te produkowane są tak zwaną metodą Asti. To jest pierwsze na świecie słodkie wino musujące. Pierwszy raz wyprodukowane ponad sto lat temu. Technika produkcji wina zalicza się do tych wybitnie skomplikowanych. Wino fermentuje w zamkniętej kadzi, aby uniknąć dalszej fermentacji i zachować nieprzefermentowany cukier przy niskim poziomie alkoholu, wino filtruje się w szczelnym zbiorniku. Są to wina ultra świeże, wykwintne,  Asti i Moscato d’Asti mają klasę, szyk, łagodność, aromaty drobnych białych kwiatów, ziół jak szałwia, owoców cytrusowych, akacji, owoców białych słodkich jak morele czy brzoskwinie.
Kuchnia hinduska świetnie się
sprawdza z Moscato d'Asti



Wino to polecane jest do kontrastujących z jego słodyczą słonych dań, jak słone sery ( Blue d' Auvergne, Bricotta z Korsyki, grecka Feta) czy wędlin, do kuchni hinduskiej, do deserów.








W apelacji Brachetto d’Acqui z odmiany o tej samej nazwie, wino czerwone, słodkie, musujące o niskim poziomie alkoholu, z aromatami truskawek, piżma, idealne do sałatek, deserów.








JADĘ DO WSCHODNIEGO PIEMONTU I ZNAJDĘ TAM NASTĘPUJĄCE WINA?
Tu trzeba wypić wino Gavi- białe, wytrawne, z odmiany Cortese, dociera tu wpływ morskiego klimatu, dlatego wina mają świetną kwasowość, są lekkie, świeże, mineralne, cytrusowe.


JADĘ DO LANGHE I ZNAJDĘ TAM NASTĘPUJĄCE WINA?
Langhe to prawdziwe serce regionu ze wszystkim tym, co stricte piemonckie: z białymi truflami z Alby, serami, sadami orzechowymi. Langhe słynie z tych największych, prawdziwych mocarzy i gigantów winiarstwa win Barolo, Nebbiolo, Barbaresco wytwarzanych z odmiany Nebbiolo, oraz z innych czerwonych jak Dolcetto i Barbera. Tu spotykają się optymalne klimat i gleba oraz stworzony dla nich szczep dając prawdziwe wielkie wina, harmonijne, eleganckie, ponadczasowe, długowieczne.


Barolo to wino będące czystą finezją, szczytem kunsztu winiarstwa. Nebiollo, szczep nie łatwy, tu ma wyższe partie wzgórz i wapienne gleby, tradycyjnie szczep dojrzewający późno i podatny na choroby, zbierany był dość wcześnie, długo macerowany dla koloru, z tego powstawało wino wysoko taniczne i z dużą kwasowością, o aromatach fiołków, porzeczek, lukrecji, aby je złagodzić długo trzymano je w beczce, co w efekcie dawało wino mocne, o wybitnym ciele, ale z ułożonymi taninami o raz wybornymi aromatami owoców, pieprzu, ziół, ciemnych owoców, nutami tytoniu, skóry, smoły. Dziś niektórzy producenci trochę bawią się ze stylem Barolo, ale j chcę mówić o klasyce. 
Coq au vin spisuje się przyjemnie z Babrolo i Barabresco

Barolo to wino potężne do równie wybitnych i zdecydowanych dań, gulaszów na bazie wołowiny, jagnięciny, kaczki magrets, confit de canard, sera gorgonzola,gołębia, ossobuco , past i rissoto z tymiankiem, oregano lub  truflami,coq au vin czyli koguta w winie, turnedos wołowych, do dziczyzny, ale przede wszystkim jest to wino do medytacji.

Barbaresco również wino z Nebbiolo, to młodszy brat Barolo, mniej skoncentrowane, choć to zależy od producenta, z subtelniejszymi taninami, miękkie, bardziej aromatyczne, ma nuty owoców czerwonych, pieprzu, przypraw, migdałów ,elegancki, długie, pełne.



Wina i kuchnia piemonckie to dla mnie prawdziwa poezja aromatów, smaków, zmysłów!