15.12.2011

WINA LATE HARVEST


Wśród win słodkich vel „deserowych”, można wybierać spośród regionów , odmian a przede wszystkim metod produkcji. Late Harvest czyli literalnie wina z późnego zbioru. Zbierane znacznie później niż winogrona na wina wytrawne, bo w listopadzie a nawet grudniu, a na półkuli południowej w czerwcu. Chodzi o to, aby grona zostały dotknięte szlachetną pleśnią Botrytis cinerea.

            Aby ten „cud” nastąpił musi oczywiście wystąpić kilka sprzyjających ku temu warunków: odpowiednia wilgotność oraz temperatura terroir, tak, aby pleśń mogła się rozwijać. Dlatego wiele apelacji słynących z win słodkich jak Tokaj czy francuskiej Sauternes usytuowane są w pobliży rzek, tak, aby wilgotny i ciepły wpływ zbiornika wodnego potęgował warunki do właściwego dojrzewania gron, np. zapewniając im poranne mgły.
            Dlaczego ta pleśń jest tak istotna? Bowiem dociera do wnętrza jagody, a tam zachodzą reakcje chemiczne modyfikujące kwasowość i cukier gron, to tam zaczynają się tworzyć aromaty miodu, kwiatów, mandarynek, kwiatów, które w procesie winifikacji są tylko szlifowane.

            Istotny jest również rodzaj odmiany, ma być ona z cienką skórką, nieopierającą się pleśni ( Sauvignon Blanc, Muscat, Gewürztraminer, Furmint, Riesling). Regiony najbardziej uznane z produkcji win słodkich to Tokaj ( http://flirtzwinem.blogspot.com/2011/07/tokaj-o-krolu-win-i-winie-krolow.html  Sauternes, Barsac, Rheingau i Mosel z winami od Spätlese z późniejszego zbioru, przez  Auslese  z w pełni dojrzałych , wyselekcjonowanych gron, Beerenauslese z  jagód dotkniętych pleśnią po Trockenbeerenauslese czyli przesuszone jagody z największą ilością cukru oraz Eiswein gdzie jagody zbierane są przy temperaturach ujemnych.
            Tylko w wyjątkowych rocznikach wina typu Late Harvest mogą być produkowane, lato i jesień muszą charakteryzować się doskonałą kombinacją słońca i deszczu, tak, aby pozwolić gronom być jak najdłużej na krzewie, i w ich własnym tempie dojrzewać i wzbogacać się w szlachetną pleśń.
Majestatyczny węgierski Tokaj
            Grona muszą być zbierane ręcznie i selekcjonowane, aby nie były zgniłe, za bardzo zrodzynkowane ( wina słodkie z gron zrodzynkowanych to zupełnie inna grupa win). Wina Late Harvest są winifikowane i dojrzewają w dębowych beczkach, następnie butelkowane prezentują złoty kolor oraz fenomenalne kreacje aromatów i smaków. Dzięki procesowi winifikacji, oraz naturalnym właściwościom ( wysoki poziom cukru jest naturalnym konserwantem) wina te mogą być starzone w piwnicy latami, Sauternes można z powodzeniem zatrzymać nawet na trzydzieści lat.

Chilijska przygoda z Late Harvest

            Pierwsze wino Late Harvest  sprzedane pod nazwą Late Harvest, bo naturalnie przed tą datą robiono tu wina słodkie z Chile to Sauvignon Blanc z roku 1988. Po tych ponad dwudziestu latach,  Late Harvest zmieniły w znaczny sposób swoje oblicze, ale wciąż poszukują swojej  tożsamości. Winnice wraz z krzewami walczą na granicy szlachetnej pleśni a wyschnięcia gron. Wina chilijskie słodkie mają wiele do zaoferowania, cudne aromaty, intensywność, strukturę, ale też wciąż muszą pracować zwłaszcza nad swoją kwasowością. Są zasobne w aromaty owocowe, proste. Dominują te z odmian: Semillón, Sauvignon Blanc, Muscat i Gewürztraminer . 

            A wracając do białych win słodkich, mój wybór padł na dziewięć z różnych dolin i z różnych odmian, tak, aby uchwycić różnorodność i specyfikę poszczególnych. Wiele z nich dostępnych jest w Polsce. Ze smutkiem jednak stwierdzam, że w Polsce wino słodkie wciąż traktowane jest, jako kobiecy alkohol do przysłowiowej kawy i ciastka. Natomiast potencjał jaki kryje się w winach słodkich, i mariażu z różnymi typami dań, nie tylko deserami, choć te w naturalny sposób się o nie upominają, jest niewykorzystywany.
           
Zdegustowane przeze mnie wina Late Harvest z Chile:


Santa Rita, Semillón/ Moscatel de Alejandría 2010, Limarí
Wino ma sporo charakteru, nietypowe, zmysłowe. Nos pełen owoców białych jak gruszki, jasne śliwki, białe porzeczki, jasne winogrona, a także z dotykiem nut zielonych jak trawa, łąka, polne kwiaty, akacja, miód akacjowy. W ustach subtelne, łagodne, szlachetne, nienachlane i bardzo czyste w aromaty. Ma średnią budowę, ale jest dość starannie wyważone w słodyczy i kwasowości, która jest rzekłabym długa jak na wino słodkie, oraz pozostawia długo swój smak w ustach.





Tamaya Sweet Goat ,Muscat de Alejandria 2010, Limari
Pięknie to wino ujmuje charakterystyczne nuty dla odmiany, z której jest zrobione. Nos to pyszny i zniewalający koktajl kwiatów jak: lilie, białe róże, jaśmin, białe peonie, rumianek, a także owoców słonecznych, dojrzałych jak papaja, mandarynka, morela. Wyraźne, dobrze zharmonizowane, treściwe, długie. Dla mnie duży plus właśnie za ciało wina, i balans w ustach, oraz pewien dotyk nut pikantnych.






Casas Del Bosque, Riesling 2010, Casablanca
Bardzo ciekawe wino, ma dużo osobowości i własnego „ja”. Nie jest typowym w nosie Rieslingiem. Bukiet wina zbudowany jest wokół  nut kwiatowych jak akacja, słodkich jak rodzaj tutejszej konfitury- dulce de membrillo, ma też akcent szparagów. Jedno z win Late Harvest chilijskich z lepszą kwasowością, pionową, wyraźną, elegancką. W ustach dobra struktura i harmonia wina, z wymowną słodyczą a jednocześnie z akcentem świeżości. Na języku gra aromatami: skórki pomarańczowej, świeżego miodu, białej brzoskwini.





Morandé,  Edicion Limitada, Sauvignon Blanc 2007, Casablanca
Wino doskonałe, niesamowita kompozycja aromatów zarówno w nosie jak i w ustach. Nos elegancki i szalenie złożony: kwiaty jak jaśmin, owoce jak morele, papaja, melony, miód, wanilia, orzechy laskowe i makadamia. Świetna struktura wina, bardzo bogate, złożone, z dobrym balansem, intensywne, głębokie a jednocześnie subtelne i bardzo eleganckie. Niesamowicie długo pozostawia swój ślad w ustach.






Casa Silva Semillón / Gewürztraminer 2011, Colchagua
Nos rześki, czysty, łagodny, bogaty w aromaty moreli, miodu, cytryny, ziół. W ustach dość dobry balans, dość trwałe. Przyjemne, wesołe, flirtujące.









Montes, Gewürztraminer 2010, Curico
Odnaleźć można w bukiecie wina zarówno owoce, kwiaty jak pachnący groszek, ale i nuty dymne, skóry, kadzidła. Bardzo dobry balans między kwasowością a słodyczą. Wino wyraźne ale jednocześnie także delikatne, eleganckie, wibrujące. Długie, ciekawe i ma wiele charakteru.








Echeverría, Sauvignon Blanc 2007, Curico Molina
Złote, szlachetne, z nosem słonecznym, pełnym różnorodnych aromatów jak: brzoskwinie, morele, miód, biała trufla, pistacjowe i laskowe orzechy, prażone pestki z dyni i słonecznika, sezamki, siano, suszone owoce. Wino świetnie ułożone, eleganckie, nobliwe, długie, pełne osobowości, wyrafinowane.


Chilcas, Sauvignon Blanc 2010, Maule
Nos soczysty, świeży jak koktajl z owoców i bukiet wiosennych kwiatów. Zasobne w nuty owoców tropikalnych, kandyzowanych jak papaja czy ananas, z akcentem pigwy, lipy. Ciało wina subtelne i łagodne, także w ustach bardzo świeże, z ciekawym balansem.








La Reserva de Caliboro, Torontel 2007, Maule
Wino szlachetne, zdecydowane, eleganckie. Nos ma zbliżony bardziej do win typu Vin Santo niż Late Harvest- pełne rodzynek, miodu, nektarynek, z dotykiem orzechów. Dobrze zbalansowane, z ciekawą strukturą, pikantne, pozostawiające swój smak długo. 







Wina Late Harvest polecam do:

foie gras, pasztetów








sera koziego i sera typu Roquefort







ciasteczek świątecznych z orzechami i migdałami











deseru z czekoladą, deseru z owocami leśnymi, sernika