29.04.2012

NA DESER AWOKADO


Ni to owoc, ni warzywo. W smaku neutralne, oleiste, wręcz „masłowe”, zatem nie dziwi fakt, że spokojnie awokado można wykorzystywać do znajdujących się na dwóch smakowych biegunach, na ostro, kwaśno, słono lub na słodko.


            Ten bogaty w kwasy tłuszczowe i witaminy owoc pochodzi z drzewa smaczliwki. Robi się z niego oleje, najczęściej stosuje do sałatek, rollsów czyli impresji na temat sushi. W Ameryce Południowej nauczyłam się dwóch prostych sposobów zagospodarowania awokado, które tu zawsze jest w domu pod ręką, jak u nas np. ogórki. Po pierwsze wydrążony miąższ, rozgnieciony widelcem, posolony, ewentualnie skropiony cytryną, to pasta na tost. Pożywne, kaloryczne, smaczne i szybkie śniadanie. Taka miazga to też podstawa do chłodnika: bulion, awokado, przyprawy, śmietana lub ser żółty starty, i zupa z awokado gotowa.


            Awokado pochodzi z Meksyku, stanowi prawdziwy filar  kuchni tego kraju. Najsłynniejszą jego postacią jest oczywiście guacamole, czyli pasta, rodzaj sałatki z awokado, pomidorów, cebuli, i przypraw. Można dodać jeszcze natkę pietruszki, kolendrę, papryczkę chili lub zielony ogórek. To już zależy od inwencji twórczej. Dodatkiem typowo meksykańskim jest także tabasco, które nadaje charakter potrawie. Jak jeść guacamole? Tradycyjnie z tacos lub nachos, ale także z chlebem, chipsami ziemniaczanymi, waflami ryżowymi,  naleśnikami, jako dodatek do mięs z grilla, aby „odświeżyć” paletę smaków.


            Obecnie awokado uprawia się praktycznie na każdym kontynencie, i wiele regionalnych kuchni zaadoptowało je do swoich przepisów. Jego kremowa struktura oraz neutralny smak predysponują go do deserów. Gdy doda się do niego mleko, gałka lodów lub  jogurt, cukier, miód, syrop czekoladowy, czy inne owoce, i razem wszystko zmiksuje na koktajl, powstanie shake vel smoothie. Takie smaki spotkać można w Azji: Indonezji, Wietnamie, na Filipinach, Indiach.
            W przygotowaniu słodkości z awokado specjalizuje się Brazylia. Puree z rozgniecionego owocu zamiast solą, doprawia się tam cukrem, sokiem z cytryny i stanowi to małe słodkie, co nie, co. Taka pasta nazywa się Dolce de Abacate lub Dulce de Aguacate, czasem dodaje się do niej również słodką śmietankę.
            Warto sięgać po ten bogaty w zdrowe tłuszcze, witaminy i minerały owoc, bowiem jest on prawdziwą „kapsułką” młodości i zdrowia, przyjmowaną tak smakowicie z każdym jego kęsem.

Tekst publikuję również w portalu POLSKA GOTUJE

http://www.polska-gotuje.pl/artykul/na-deser-awokado-3