05.04.2012

WINO I MENU WIELKANOCNE



Tradycyjne śniadanie wielkanocne to wspaniałe przywitanie wiosny i kultywacja staropolskich smaków. Pieczone  mięsa, chrzan, jajka, szynki, mazurki, baby. Te święta upływają w odcieniach żółci i zieleni, jak rzeżucha, szczypiorek, żółtka, majonez, i ciasta z mnóstwem jajek. Do tych znakomitości polskiego stołu, zatem najbardziej przystawać będą wina białe, od lekkich, z nutami zielonymi po pełne, w kolorze złota.




Jajka faszerowane, sałatki jajeczno majonezowe.

W zależności od farszu, i dodatków można dopasować różne odmiany. Bezpiecznym wyborem będzie wino białe o umiarkowanej budowie, jak  np. niemiecki lub alzacki Sylvaner .







Zimne mięsa i wędliny
Świetnym towarzystwem dla pasztetu będzie wino słodkie  lub półsłodkie jak niemieckie wina w stylu Spätlese, Tokaj, a także półwytrawne szampany.

Do szynki gotowanej lub pieczonej  polecam aromatyczne wina jak Müller Thurgau, reńskie spätlese, Tokaj Friulano, Traminer , Retsina, Muskat Ottonel.





Żurek
Ta zupa potrzebuje wina o wysokiej kwasowości, tnącej tłustość żurku i białej kiełbasy, czyli balansująca smaki. Polecam: Sauvignon Blanc, Vinho Verde, Bianco di  Custoza, Grüner Veltliner.






Ciasta
Do babki drożdżowej polecam Recioto di Soave, Lambrusco, Moscato d' Asti

Do sernika polecam  Riesling Auslese

 Do mazurka polecam  Eiswein, Tokaj ( 4-5 puttonyos)











Życzę Wszystkim na nadchodzące Święta wielu tradycyjnych smaków, kulinarnych odkryć i zaskakujących połączeń z winem!