07.02.2014

WINO I PIZZA



W niedzielę przypada Dzień Pizzy. Jak dobrać wino do tego dania?

Wszystko zależy oczywiście od dodatków. Pizza może być soczycie pomidorowa, nonszlancko warzywna, skąpana w bieli kremowego sosu i serów, z grzybami, rybami i czym tylko dusza zabraknie! Dlatego też, jesli planujecie zrobić pizzę z kilkoma dodatkami , nie ma wyjście, najlpiej jest zaopatrzyć się w kilka butelek wina.

Pizza nigdy nie będzie daniem wymagającym wielkiego ciała od win czerwonych ani ultrapionowej kwasowości od win białych. Dlatego pierwsza wskazówka to poruszanie się w obrębie win o średnim ciele.



Jeśli pizza jest wykończona wędliną, sosem śmietanowym, sosem serowym, rybami i owcami morza (ale nie ma w niej grama pomidora) to najbezpieczniej jest poruszać się w obrębie  Chardonnay z Nowego Świata. Riesling jest także pro kulinarnym winem, stąd w przypadku morskich wariacji spokojnie można po tę odmianę sięgnąć.

Krągłe pizze przyozdobione warzywami, delkiatnymi wędlinami czy mięsami proszą się o Pinot Noir, czy tez proste wina włoskie.


Grzyby, salami, chorizzos, karmelizowana cebulka przesuwają wybór w kierunku win czerwonych takich jak Carmenere dla przykładu.


Mocno serowe lub szynkowe pizze  (znów uwaga na brak pomidorów) dobrym rozwiązniem będzie wino musujące.

Jeśli ktoś się chce uprzeć i mieć tylko jedno wino do pizzy, to oczywiście będzie to Merlot. Pod warunkiem jednak , że pizza jest mocno pomidorowa, i czy będzie tylko z serem czy też będą na niej plasterki salami, szynki, mielone mięso, Merlot to jest odpowiedź.


Tak w uproszczeniu prezentuje sie bukiet odmiany Merlot,
to znaczy aromaty jaki mozna w winie odnalezc
Chcę jednak podkreślić, że myśląc Merlot odnoszę się do tego finzezyjnego, być może z ekonomicznego przedziału ale poprawnie zrobionego. Wielkie „nie” mówię Merlot dżemowym, komercyjnym, przeładowanym aromatem beczki pochodzących z tkz. płatków dębowym imitujących beczkę.



Klasyczne aromaty tej odmiany to śliwka, wiśnia, malina. W zależności od klimatu w jakim rośnie, daje wina o świeżych owocowych nutach (chłodniejszy klimat) po wina o aromatach owoców ciemniejszych i mocniejszej strukturze.



Merlot jest odmianą , która ze wzajemnością kocha się w pomidorach, sosach pomidorowych, pomidarach suszonych i przyprawach je podkreślających takich jak bazylia czy tymianek.  Jego subtelne, miękkie taniny czynią go wspaniałym daniem do wielu potraw.



P.S.

A i tak najlepiej z pizza smakuje piwo ! Sami Włosi wiedzą o tym doskonale !