20.06.2014

KILKU KLASYKÓW TRUSKAWKOWYCH I JAK ICH POŁĄCZYĆ Z WINEM

Dostałam ostatnio wiele pytań od Was Moi Drodzy o to jak połączyć truskawki z winem.

fot. ASmolec


Wszystko zależy od tego jak ten owoc zamierzacie zaserwować. Jakie składniki będą akompaniować truskawce ? Wówczas będzie zmieniać się słodycz, kwasowość, waga deseru a co za tym idzie i wino. 

Spotkać można wiele przepisów na sałatki, czy sosy truskawkowe serwowane z mięsami, rybami itd , nazwijcie mnie staroświecką, ale dla mnie truskawka to DESER, a co  za tym idzie i połączenia będą z winami deserowymi.


Totalnie nagie truskawki! Z szampanem oczywiście! To brzmi  trochę jak banał,  ale zaiście tak jest,  iż wino musujące  po prostu doskonale pasuje do truskawek! Ale... wino musujące deserowe czyli  musi być słodsze, to znaczy demi sec lub też różowe wino musujące . Jakkolwiek romantycznie to połączenie nie brzmi, wcale nie jest zarezerwowane tylko na specjalne tête à tête. Kieliszek wina musującego z kilkoma truskawkami to idealny towarzysz wiosennych brunchy, czy popołudniowy koktajl , mimo słodyczy orzeźwiający! 

Wino musujące, jeszcze słodsze doux lub  Moscato d` Asti sprawdzi się doskonale z lekkimi jak chmurka truskawkowymi sufletami, musami, semifredo.


fot. ASmolec


Tarta truskawkowa, charlotte , czyli kruche ciasto lub biszkopty w przypadku charlotte, mnóstwo truskawek, ewentualnie przytrzmanie całości żelatyną i lub kremem bawarskim. Wszystko zależy od słodyczy deseru. Jeśli na pierwszym planie będzie świeżość i kwasowość truskawek, wówczas półwytrawne wino z jednej z aromatycznych białych odmian jak Riesling, Viognier, Moscatel, Gewurztraminer. 

fot. ASmolec


Truskawki Romanoff . Czyli truskawki, śmietana, posmak pomarańczy. Do rozważenia mleczny smak śmietany, jej kwasowość, proteiny i aromat pomarańczy oraz słodycz deseru. Tu potrzbene jest wino late harvest lub dotknięte "szlachetną pleśnią " jak Monbazillac, Sauternes czy Tokaj.


fot. MR


Wina słodkie mogą być otrzymywane ze wspomnianych późno zebranych gron, lub dotkniętych botritis. Wina slodkie produkuje się również metodą suszenia ich na matach przed winifikacją jak włoskie Vin Santo.  Doskonale podkreśli ono sernik z truskawkami. 

Do naleśników z truskawkowym mascarpone lub gałką lodów waniliowych porponuję Ice Wine, czyli słodkie wino produkowane z przemrożonych gron. 

fot. MR



Fondue czekoladowe ,truskawki z czekoladą i w czekoladzie. Tak jak wspominałam wielkrotnie, czekolada nie jest najłatwiejszą ingrediencją do połączenia z winem.  Czekolada deserowa lub gorzka z truskawkami wymaga wina słodkiego i o  adekwatnej strukturze. Mój wybór to wina wzmacniane takie jak Sherry Fino , Madeira Bual , Porto Tawny.