23.06.2016

CABERNET SAUVIGNON



CABERNET SAUVIGNON 

Wprowadzenie
Cabernet Sauvignon często nazywany jest królem odmian czerwonych. Jest to najczęściej sadzony szczep w winnicach świata. Swoje korzenie ma we francukim regionie Bordeaux. W zależności od dostępnych w winnicy warunków klimatycznych i geologicznych Cabernet Sauvignon pokazuje swoje liczne oblicza.
Cabernet Sauvignon do Chile przywędrowało w XIX wieku wraz z dynamicznym rozwojem winiarstwa chilijskiego datowanego na tę epokę. Był to czas zakładania przez arystokrację kraju winnic w regionie Maipo. Kulturowo zorientowani oni byli na tradycje francukie stąd też jako wzór stawiano sobie właśnie Bordeaux i jego odmiany.
Maipo nie tylko zostało wybrane na matecznik Cabernet Sauvignon ze względu na bliskość od Santiago czy piękno przyrody. Sprowadzano winiarzy francuskich aby oszacować gdzie założyć winnice, i mimo że w wieku XIX nie dysponowano jeszcze takim postępem nauki i technologi jak dziś, to owi francuscy enolodzy dziewiętnastowieczni obserwując kamieniste i żwirowe gleby tarasów rzeki Maipo toczącej swe wody ze szczytów Andów do doliny, wiedzieli że Cabernet będzie w tych glebach szczęśliwe. 

fot. ASmolec kiść Cabernet Sauvignon


Style odmiany w Chile
Prawdopodobnie 90% win chilijskich na rynku polskim to Cabernet Sauvignon. Zapewniam Was, że w takim morzu wina trzeba uważnie zerkać na etykietę.  Naturalnie cena wina jest wskaźnikiem, czy wino jest proste i do nieskomplikowanego posiłku czy też może zaskoczyć i sprostać wyrafinowanym gustom. Wiele win z Valle Central to wina soczyste, owocowe, przyjazne i proste w odbiorze. Jeśli prócz nazwy „Cabernet Sauvignon”,  na etykiecie znajdziecie nazwę regionu Maipo Alto to wskazuje to wam, że winogrona pochodzą z doskonałego terroi W regionie tym znajdują się dwie apelacje, które oferują Cabernet Sauvignon wysokich lotów, często stawiane na równi z tymi największymi winami z tej odmiany z regionów francuskich czy kalifornijskich. Do zanotowania nazwy tych apelacji Pirque i Puente Alto

 
fot. ASmolec Dolina Maipo

Aromaty, jakie można odnaleźć w Cabernet Sauvignon
Czarna porzeczka, cassis, ciemne wiśnie, jerzyny, śliwki, kakao, czarny i biały pieprz, mięta, grafit
W miarę starzenie zyskuje nuty czekolady, kawy, soszonych śliwek, suszonych ziół, poszycia leśnego, cedru

Czarna porzeczka, jeden z bardziej charakterystycznych aromatów dla tej odmiany
Serwować starzenie
Schłodzone do temepratury około 18 C
Proste Cabernet Sauvignon najlepiej otworzyć w ciągu 1 do 3 lat
Wybitne Cabernet Sauvignon z Chile może być leżakowne do 25 lat

Czy wiesz, że w Chile...
Wspominałam o apelacjach Puente Alto i Pirque. To nie tylko ziemie wprost wymarzone do uprawy winorośli, ale także piekne zabytki przyrody. Winnice dosłownie położone są w dolinie rzeki Maipo. Opodal znajduję się urokliwy Cajon del Maipo czyli przełom rzeki Maipo, otoczony przez szczyty gór. Turyści i miejscowi uwielbiają przyjechać tu nawet na jednodniową wycieczkę aby w wyznaczonych miejscach urządzić piknik czy grill.
Grill to jeden z ulubionych sportów narodowych chilijczyków zaraz obok piłki nożnej. Zwłaszcza kiedy rozgrywa mecz reprezentacja narodowa, te dwie czyności krzyżują się prawie w każdym domu. Bo dla chilijczyków nie ma meczu bez parilla czyli rusztu.
Na ruszcie przyżądza się kiełbaski, kaszankę, i różne rodzaje mięsa, zwłaszcza wołowego. Fiesta zaczyna się od empanadas i sopaipillas z pebre rodzaj smażonych placków z dyni serwowanych z drobniutko posiekanymi pomidorami z cebulką. Dalej podążaja chorpin czyli bułka z kiełbasą. Oczekując na mięso goście rozmawiają i spędzają razem czas. Do mięsa podaje się sałatki. Jedną z obowiązkowych jest ensalada rusa czyli sałatka rosyjska, jest to nic innego jak nasza sałatka jarzynowa z majonezem.


Cabernet Sauvignon w kuchni

Łączenie ogólne zasady
Tak jak wspomniałam, nie ma zakątka winiarskiego świata gdzie Cabernet Sauvignon nie byłby zasodzony, ale to nie oznacza że wszędzie daje takie same rezultaty. Odmiana ta wymaga szczególnych warunków aby w pełni pokazać swoje piękno. Kiedy jest uprawiana w sprzyjających sobie warunkach daje wina dobrze zbudowane, wszechstronne, świetnie zbalansowane, i z potencjałem do starzenia. Doskonałe Cabernet Sauvignon powinno mieć bogactwo nut owocowych, soczystość, dobrą kwasowość a jednocześnie być esencjonalne, taniczne, głębokie.
Przekąski
pasztet wegetariański z czarnej fasoli, kindziuk,
Sałatki, dania wegetriańskie
Dania wegetariańskie na bazie pieczarek, oberżyny fasoli czerwonej i czarnej
Mięso
Wołowe zrazy, gulasz, strogonoff, kotlety jagnięce, , dziczyzna, filet wołowy, chili con carne
Proste Cabernet Suavignon: domowe hamburgery wołowe, krokeity mięsne, udka kaczki, mięsa z grilla
Starszy rocznik dobrego Cabernet Sauvignon: pasztet z dzika, comber z jelenia, gulasz jagnięcy z sosie z soszonych śliwek