07.07.2016

CARMENERE



CARMENERE

Wprowadzenie

Carmenere to stara odmiana bordoska, dawniej wchodziła w skład tak zwanego blendu z Bordeaux. W XIX winnice Europy dotknełą  plaga owada zwanego filoksera. Wiele upraw zostało prawie wyniszczonych. Podczas tej zawieruchy niektóre odmiany tak jak Carmenere uznano za zaginione. Co prawda, istnieją i dziś winnice tego szczepu we Francji czy Włoszech, ale nie jest to wiodąca odmiana w żadnym z tych krajów.
Dziś w Chile, Carmenere jest jednym z ważniejszych szczepów uprawianych niemalże w całym kraju.
Jednak przez wiele dekad nawet nie wiedzino, iż Carmenere to Carmenere. Odmiana ta ma liście bardzo podobne do odmiany  Merlot. I sądzono, że to właśnie Merlot. W 1994 roku francuski amelograf Jean Michel Boursiquot badacz odmian winogron zidentyfikował, że uprawy które sądzono, że są Merlot są tak naprawde pomieszane i część krzewów to Merlot a część to zagniniona Carmenere.
Już pierwszy rzut oka na liście pozwolił temu ekspertowi na tę hipotezę, bowiem nazwa odmiany pochodzi od francuskiego słowa określającego kolor karminowy czyli instensywnie czerwony.
Jest to odmiana późna, zbierana jako ostatnia, nawet i pod koniec maja. Wymaga długiego i ciepłego okresu wegetatywnego a także specyficznych warunków w winnicy. W Chile w wielu miejscach Carmenere prawdziwie rozkwita. 

 
fot ASmolec Carmenere

Style odmiany w Chile

Stolicą Carmenere w Chile są doliny Cachapoal i  Colchagua. Warto przyjrzeć się etykiecie chilijskiej Carmenere. Jeśli dodatkowo pojawia się prócz doliny nazwa apelacji taka jak Peumo możecie  być pewni, że pijecie Carmenere naprawdę z doskonałego terroir. Dobre Carmenere spotkać można z regionów Curico i Maule. 
 

Aromaty, jakie można odnaleźć w Carmenere
Czerwone owoce, wiśnie, grillowana papryka, soczysta świeża papryka czerwona, różowy  pieprz

Serwować starzenie

Schłodzone do temperatury 17 / 18 C
Starsze roczniki otworzyć na godzinę/ dwie przed podaniem

Carmenere z niższej półki cenowej do wypicia w ciągu 1 /2 lat
Carmenere droższe może poleżeć i do 10 lat


Czy wiesz, że w Chile

Jeśli komuś się marzy zwiedzić jak najwięcej Chile w jak  najkrótszym czasie, jest to niemożliwe bo jest to najdłuższy kraj świata i wymaga pokonia wielu kilometrów. Istnieje jednak miejsce, którego zwiedzenie pozowli na poznanie tradycji i folkoru kraju. Pomaire to mała miejscowość położona 50 km od stolicy Santiago. Dzień spędzony w Pomaire to takie Chile w pigułce.

Miasteczko przedstawia się w typowo kolonialnej zabudowie. Najsłynniejszym rzemiosłem Pomiare są wyroby z gliny i terakoty, jak wszelkiego rodzaju naczynia kuchenne czy ozdoby do domu i ogrodu. Miseczki czy doniczki wypalane są według pradawnej tradycji Inków w temperaturze 600°/ C 800 C.
Pomaire to także wspaniała rustykalna scena kulinarna. W miejscowych restuaracjach, gdzie wiele z nich wciąż ma tradcyjne podłogi z klepanej ziemi, z ogromnym piecem po środku. Wśród dań pochodzących z pieca do spróbowania wielu klasyków kuchni chiljskiej jak pastel de choclo rodzaj zapiekanki z kukurydzy, do tego sałatka chilena /chiljska ( to tak naprawdę nasza dobrze znane pomidory z cebulą), lub też plateada mięso wołowe gotowane z warzywami przez wiele godzin.
Najsłynniejszym daniem Pomaire jest empanada. To tradycyjna potrawa jada w Chile jak rok okrągły, a zwłaszcza Fiestas Patrias 18 września podczas narodowego święta niepodległości.   Ramadas czyli zabawy, cueca narodowy taniec, rodeo, zabawy i jedzenie- tak się właśnie bawi Chile podczas tych wrześniowych dni.
Ciasto na empanadas pieczone  (bo istnieją także empanadas smażone na głębokim tłuszczu) to mąka, smalec, jajka, a w środku nadzienie z mięsa wołowego, cebulki, oliwek, rodzynek i obowiązkowe ugotowane na twardo jajko. Empanada ma zawyczaj rozmiar dłoni, a te w Pomaire sięgają wagi kilograma.  W 1995 został ustanowiony rekord Guinness na największy empanada na świecie.

Carmenere w kuchni

Łączenie ogólne zasady

Carmenere daje wina średniego ciała, lekko pikannte, o przyjaznych taninach, soczyste.

Przekąski
Salami, szynka w stylu iberyjskim

Sałatki, dania wegetariańskie, grzyby
ratatouille, zapiekanka z grzybami, dal z soczewicy
Zupy
Zupa typu leczo
Makaron, kasze, mączne
Pizza , pasta z sosem arabiata
Drób
Kurczak tandoori , kurczak po szwajcarsku w sosie śmietanowo śliwkowym

Mięso
Jagnięcina, pieczona pierś kaczki z modrą kapustą, pieczeń śląska