28.07.2016

MALBEC



MALBEC
Wprowadzenie

Malbec kojarzony jest głównie z sąsiędnią Argentyną. W Chile, w porównaniu z królującym Cabernet Sauvignon, uprawy tej odminy są niewielkie,. Jednak warto przyjżeć się Malbecowi. Daje ciekawe efekty na chilijskiej ziemi, zwłaszcza w pasie nadmorskim jak w dolinie Casablanca.
Korzenie tej odmiany wiodą do francukiej apelacji Cahor, gdzie Malbec nazywany jest czarnym winem z Cahor. Do Ameryki Południowej przypłynął w połowie XIX wieku.  Malbec zaskakuje swoją różnorodnością. Łatwo dostosowuje się do warunków, w których przychodzi mu rosnąć. Jesto jedna z tych odmian, która wyłapuje cechy winnicy takie jak klimat czy gleba i oddaje je w swoim profilu aromatycznym. Wspólnym mianownikiem Malbeca, bez względu na to skąd pochodzi, jest jego koncentracja. Daje wina pełne.  



Style odmiany w Chile
Tak jak wspomniałam, Malbec z Casablanca jest winem o lekkim ciele, w degustacji w ciemno można niedowierzać, że to faktycznie jest Malbec. Jest to doskonałe wino nie tylko do mięs ale i do tłustych ryb jak np. tuńczyk. Malbec z Colchagua to wino o średnim ciele i dobrej kwasowości.

Aromaty jakie można odnaleźć w Malbecu
Śliwka, tytoń, jeżyna, fiołki, śliwki suszone, jagody, ciemna czekolada,

Serwować starzenie
Schłodzone do temperatury 16 C
Chilijski Malbec można zatrzymać przez 2 - 3 lata


Czy wiesz, że w Chile...

Istnieje fenomen kanapki, która niemalże została wyniesiona do miana narodowego dania. W Chile są setki restauracji zwanych sangucherias czyli kanapkarnie, które sepcjalizują się wyłącznie w kanapkach. Korzenie tego zjawiska sięgają kuchni imigrantów niemieckich, którzy przywieźli ze sobą samki takie jak gotowany lub pieczony schab czy kapusta kwaszona. Ale przez ostani wiek kanapka chilijska ewoluowała i przeobraziła się w okręt flagowy kuchni narodowej.
Chilijcycy uważają kanapkę za odpowiednie menu na każdą porę i okazję, od śniadania aż po zmierzch. Niektóre z tych kanapek kuszą ferią kolorów, zapachów i smaków, iż nawet cudzoziemcom trudno jest się oprzeć. 
FOTASmolec mini kanapka rumano

We wspomnianych restauarcjach kanapkowych rytauł zamawianiu polega na doborze ulubionych smaków, zaczyna się od wybory pieczywa i rozmiaru kanapki, następnie ulubiona proteina: smażona ryba, schab pieczony, wołowina, kurczak itd i dodatki.
I to właśnie utarte i przyjęte do kultury gastronomicznej kombinacje powyższych przesądzają o owym fenomenie. Najbardziej popularna kanapka to completo i zawiera oprócz wybranego mięsa, pomidor, awokado, majonez i kapustę kwaszoną. Jedną z ulubionych wśród chilijczyków jest zestaw italiano, to znowu dodatki w postaci awokado, pomidora i majonezu. Zaś chacarero to fasolka szparagowa zielona, pomidor i pikantna zielona papryczka. Rumano czyli rumun (nikt nie wie dlaczego ten wyśmiennity hamburger z mieszanki mięsa wołowego i wieprzowego własnie tak się nazywa). Mechada to mięso wołowe chude, gotowane przez kilka godzin we własnym sosie, warzywach i ziołach, po ugotowaniu jest tak delikatne że wystarczy je porwać widelcem i nie trzeba go kroić. Zaś churrasco to plastry chudej wołowinu obsmażone przez kilka minut na patelni. Lomo to schab pieczony. Choripan to bułka z kiełbaską z rożna z pebre -sosem z drobno posiekanego pomidora z cebulką,
           
Malbec w kuchni

Łączenie ogólnie
Mimo, że chilijski Malbec nie jest takim winem mocarnym jak w Mendozie, to jednak jest to jak najbardziej wino do mięs.

Przekąski
Tacos z wołowiną
Sałatki, dania wegetariańskie, grzyby
Ratatouille
Zupy
Węgierska zupa gulaszowa
Makarony, kasze, mączne
Kluski z sosem mięsnym, pyzy z mięsem
Ryby i owoce morza
Smażony na patelni stek  z tuńczyka
Drób
Kaczka
Mięso
Domowe hamburgery, jagnięcina, wołowy stek, chili con carne z mielonego mięsa wołowego,  gulasz Strgonoff