01.07.2016

RIESLING



RIESLING
 
502_Riesling--CopyrightZVARDON-ConseilVinsAlsace

Wprowadzenie

Riesling to biała odmiana pochodząca z serca Europy, upodobała sobie najbardziej pogranicze francusko - niemieckie. W obu krajach oferując doskonałe wina białe, od wytrawnych aż po słodkie, o charakterystycznych nutach ropy naftowej. Cechą nadrzędną tej odmiany jest wielostrononna zdolność łączenia z kuchnią. Odmiana dojrzewa jako jedna z późniejszych dlatego wyzwaniem jest zachowanie naturalnego balansu miedy dojrzałością a kwasowością winogron. Celem jest pokazac owocowość i orzeźwiającą świeżość.


Style odmiany w Chile
W Chile istnieje wciąż stosunkowo niewiele upraw Riesligna. Można tę odmianę spotkać w kupażach z innymi białymi odmianami lub też w stylu off dry ( wino półsłodkie) i jako klasyczne wino wytrawne. W Rieslingu specjalizuje się głównie dolina Casablanca gdzie dzięki chłodniejszemu klimatowi winogorna mają wolniejsze dojrzewanie. Czasem mówi się, że Riesling powstaje w winnicy, to znaczy że to warunki uprawy przesądzają o jego jakości i stylu.

Aromaty jakie można odnaleźć w Rieslingu
morela, brzoskiwnia, gruszka, ananas, śliwka renkloda, kwiaty polne, jak ropa naftowa

Serwować starzenie
 Schłodzone do temperatury około 10/ 11 C

Chilijski Riesling wytrawny lub off dry może poleżeć do 4/5 lat. Wino słodkie jest bezterminowe.

Czy wiesz, że w Chile…

 
Fot. ASmolec Jezioro Llanquihue i widok na wulkan Osorno

Południe kraju w wieku XIX i XX zostało zasiedlone przez falę emigracji niemieckiej. Wrac z osadnikami przybyły także ich zwyczaje kulinarne. Region Rzek i Region Jezior z miastami takimi jak Vadlivia, Osorno czy Puerto Montt do dziś oferują dobrze nam w Polsce znane smaki niemieckie takie jak: piwo warzone w małych browarach, kwaszoną kapustę ,wyroby wędliniarskie a zwłaszcza kiełbasy oraz jabłka i ich przetwory. Niemcy wyspecjalizowali się w tych regionach w rolnictwie i hodowli bydła, a co za tym idzie w przetwórstwie mleka. 
Okolice jeziora Llanquihue słyną z cukiernictwa szeroko określanego mianem kuchen (z niemieckiego ciasto). Jezioro to jest trzecim co do wielkości jeziorem naturalnym Ameryki Południowej. Rok rocznie przyciąga całe rzesze turystów ze względu na bogactwo przyrody i niezapomniane widoki. Najważniejszym miastem jeziora jest urokliwe Puerto Varas z typową zabudową niemiecką, lasami i majestatycznym wulkanem Osorno odbiającym się w tafli jeziora. Kilkanaście kilumentrów dalej jest kolejny kurort Frutillar, znany z wielu przydomowych cukierenek z ciastami, wśród nich serniki, strucle, tarty z owocami, a także z prestiżowego festiwalu muzyki, na którym i polscy muzycy często dają swoje koncerty.
W Chile kawałek słodkiego ciasta a do tego kawa lub herbata to posiłek zwany onze. Mimo, że słowo to oznacza liczbę jedenaście, to jest to przekąska jadana około godziny 17 /18tej aby zaspokoić głód między obiadem a kolacją.
 
fot ASmolec kuchen z jabłkami

Riesling w kuchni


Łączenie ogólnie zasady
Riesling daje wina o lekkiej budowie, harmonijne, niezwykle aromatyczne, eleganckie, ale jednocześnie z dość dobrą strukturą aby udźwignąć nawet mięsa. Aromaty odmiany zależą od klimatu, w Chile czym winnice położone w cieplejszym klimacie, tym Riesling pokazuje nuty owocow dojrzałych jak brzoskwinie.


Przekąski
Półmisek wędlin i zimnych mięs, bufet małych kanapek np. Z szynką, z wędzoną rybą, z serem itp

Sałatki, dania wegetariańskie, grzyby
Lekkie sałatki w których obok ryby czy kurczaka jako dodatek znajdze się zielone jabłko, gruszka czy brzoskiwinia oraz zielone warzywa liściaste.

Zupy
Ciężkie zupy, z konsystencją na pograniczu gulaszu jak np. krupnik z kawałkami kurczaka, zupa a la gulaszowa ze schabem, czy kapuśniak

Ryby i owoce morza
Ryba z rusztu lub piekarnika np. pstrąg , owoce morza,

Drób
Kurczak, indyk, perliczka, kuropatwa, sznytzel cielęcy lub drobiowy

Mięso
Dania kuchni orientalnej jak chińskiej, tajskiej czy hinduskiej. Wiele z tych potraw ma posmak słodki, słodko -pikantny lub słodko -kwaśny, często dania mięsne czy rybne zawierają słodkie owoce. Tu Riesling oferuje swoją owocowość, bogactwo bukietu  oraz deliaktny posmak słodyczy

Sery
Gouda, Gruyere, Ementaler, Edam, Bursztyn, Mazdamer