14.07.2016

SAUVIGNON BLANC



SAUVIGNON BLANC

Wprowadzenie
Sauvignon Blanc to odmiana znana ze swojej soczystości i świeżości. Zmienna jak kameleon, w zależności od warunków klimatycznych i podłoża w winnicy ukazuje swoje liczne wcielenia. Daje wina eleganckie. Nazwa szczepu wywodzi się od słów „sauvage” –dziki i „blanc” biały. 


Style odmiany w Chile
W Chile, w zależności od klimatu, nuty Sauvignon Blanc ulegają przeobrażeniu, od „trawiastych”, zielonych z aromatem zielonej papryczki w Elqui, przez ziołowe, morelowe i mineralne akordy w Limari, „szparagowe” z akcentem świeżo rozgniecionego liścia pomidora w Curico, przez owoce tropikalne w Casablanca i skórki limonki, mandarynki oraz zielone jabłka w Dolinie Leyda.
Aromaty, jakie można odnaleźć w Sauvignon Blanc
cytryna, owoce cytrusowe, zielone i żółte jabłka, agrest, skórki owoców cytrusowych, zielone szparagi, liście pomidorów, świeżo skoszona trawa, zielona ostra papryczka, papaja, mango, ananas, marakuja, kwiat akacji, gruszka,
Serwować starzenie
schłodzone do temperatury około 8 10 C
Chilijskie Sauvignon Blanc najlepiej konsumować młode 1-2 letnie
Czy wiesz, że w Chile ...
Ryby stanowią w Chile jeden z filarów narodowej kuchni. Noblista chilijski Pablo Neruda nawet pokusił się o Odę do Congrio. Ryba ta to konger, najczęściej jest tu jadana smażona. Jednak najpopularniejszą formą w jakiej jadane są ryby w Chile jest ceviche. 

 
Fot ASmolec Mercado Central stoisko z rybami
Jest to rodzaj tatara z surowej ryby doprawionego sokiem z cytryny, piórkami cebuli, świeżą kolendrą, czasami jakąś ostrzejszą papryczką. Istnieje wiele wariacji na temat ceviche, a wyżej wymieniona wersja jest taką bazą, z której wyrastają wszystkie inne przepisy. Ceviche jest stworzone dla Sauvignon Blanc i vice versa.  Jest to doskonałe połączenie. 

fot ASmolec ceviche z widokiem na Pacyfik

Podróżując do Chile, naturalnie trafia się do stolicy Santiago, która dzięki swojemu centralnemu położeniu stanowi doskonały punkt wypadowy do różnych części kraju. W Santiago dla miłośników ryb i nie tylko, obowiązkowym punktem do zwiedzenia jest Mercado Central czyli w tłumaczeniu- Centralny Bazar, słynący z dziesiątek kramów od dekad specjalizujących się w pierwszej jakości świeżych ryb z porannych połowów.
Tu także znajduje się wiele restauracyjek z typowymi potrawami, wśród których oczywiście króluje ceviche. To nie tylko jeden z ulubionych przez turystów zakątków miasta ale też duma jego mieszkańców.  Początki tego targowiska sięgają roku 1869. Sam budynek jest wart uwagi, jest to projekt neoklasycystyczny. Prócz ryb można tu także kupić pamiątki z wełny czy narodowego kamienia lapis lazuli.



Sauvignon Blanc w kuchni

Łączenie ogólne zasady
Suavignon Blanc daje wina o lekkim ciele, zatem nie można go przytłoczyć potrawami z cięższymi rodzajami mięsa. Jest to doskonałe wino zwłaszcza do ryb. Ze względu na fenomenalną kwasowość sprawdza się z daniami smażonymi, wówczas „tnie” tłuszcz niczym nóż i daje wrażenie świeżości w ustach.

Przekąski
zielone oliwki, hiszpańskie tapas ( tortilla ziemniaczana, panierowane oliwki, krokiety ziemniaczane, krewetki z sosem majonezowo czosnkowym, kalmary, ośmiorniczki, pieczone ziemniaki), kanapeczki z pastą z wędzonej makreli, guacamole ( meksykański sos z awokado i pomidorów)
Sałatki, dania wegetariańskie, grzyby
panierowane pieczarki, sałatka grecka, tarta ze szpinakiem, kalafior z tarta bułką, pasztet warzywny
Zupy
tajska zupa z trawa cytrynowa, mlekiem kokosowym  i krewetkami,
Makarony, kasze, mączne
pierogi ruskie
Ryby i owoce morza
ostrygi, krab, ryba panierowana z ziemniaczkami lub frytkami, karp smażony
Drób
grillowana pierś kurczaka, mielone kotlety z drobiu
Mięso
kiełbasa z rożna
Sery
hiszpański owczy ser Zamorano, Manchego, ser kozi Picandu,