12.09.2016

CHEMIA ŁĄCZENIA WINA Z JEDZENIEM POŁĄCZENIA MADE IN HEAVEN





Istnieje też kilka połączeń wina z potrawą, które uważane są za perfekcyjne, boskie, idealne czyli made in heaven

1. Wino musujące i kawior – bąbelki orzeźwiają słonawy kawior, poza tym ikra ma tłustawą ślimakowatą teksturę, która dopiero w połączeniu z winem musującym staje się ambrozją.

2. Rześkie Sauvignon Blanc i ostrygi, cytrysowe nuty wina białego wydbywają bogactwo morskich i mineralnych, prawie metliczych akordów mięczaków.

3. Chardonnay i homar. Włokna mięsa kraba dają wrażenie kremowego posmaku w ustach, z beczkowym i odrobinę chlebowym Chardonnay jest to poprostu niezmieskie połączenie. Homar posiada mięso bardzo delikatne, kremowe, o wspaniałym smaku, z eleganckim Chardonnay starzonym w dębie daje efekt nieziemski. Dotyk dębu i maślane nuty współgrają z tostem i masłem z którym zazwyczaj podawany jest homar.

4. Kaczka i Pinot Noir. Mimo, że to kaczka to drób  to jego mięso zasługuje na wino czerwone bardziej niż na białe, ale skoro kaczka to ptak to jednak czerwone lekkie niźli bogate. Pinot Noir błyszczy nutami ziemistymi, trufli i mokrego mchu oraz orzeźwia mięso swoją kwasowością.

5. Polędwica wołowa i Cabernet Sauvignon. Polędwica przyrządzona na maśle z solą i pieprzem nie potrzebuje już nic więcej jak doskonałe Cabernet Sauvignon. Poza tym świeżo mielony pieprz to jeden z aromatów przyrodzonych  dla tej odmiany. 

6. Foie gras  i wino słodkie. Foie gras czyli pasztet z wątróbek gęsich. Słodki smak wina wraz z bogatą strukturą pasztetu budują doskonałe połączenie i harmonie smaków.