01.09.2016

JAK WYBRAĆ WINO W RESTAURACJI?



JAK WYBRAĆ WINO W RESTAURACJI?


W restauracji, jeśli takowa posiada sommeliera, to w ogóle  nie martwcie się bowiem specjalista doradzi wam wino jakie pasuje do wybranego dania. Jeśli restauracja nie ma sommeliera, a jesteście na ważnej randce czy spotkaniu biznesowym ze spokojem dokonajcie wyboru. 

Zaczynamy od wyboru potrawy, to automatycznie wskazuje na kierunek, w jakim należy patrzeć. Jeśli potrawy są podobne np. dwie osoby zamawiają rybę możecie zamówić butelkę wina, jeśli zaś są mocno kontrstujące ze sobą wówczas można zamówić dwa kieliszki różnych win. 

Co się tyczy ceny, sami wiecie jakimi środkami dysponujecie. Polecam unikać ekstremów i czytając kartę win w restauracji unikać i tych najdroższych i tych najtańszych. Najbezpieczniej jest pozostać w średnim przedziale cenowym.